Sevgili yolcu,

Evde verimli zaman geçirebilmemiz için neler yapabiliriz? Zamanı kaliteli bir şekilde nasıl değerlendirebiliriz? bunları konuşalım bugünkü yolculuğumuzda. Nokta atışı konu seçtiğimi düşündüğünü hissediyorum. Doğru planlama, doğru zaman diyelim öyleyse.

Öncelikle önerim şu: ‘’Kendine dışarıdan bakman.’’ Denedin mi hiç?

Oturup, kendine, kendini anlatmanı ve yazmanı istiyorum. Kendi öykünü yazmak diyebiliriz bu eyleme. Çevrenden geribildirim geliyordur illa ki sana, olumlu ya da olumsuz… Burada farklı olan, kendine geribildirim veriyor olman olacak.

Otur, al eline kalem kâğıt veya bilgisayarda da yazabilirsin. Doğduğun günden bu zamana kadar yaşadığın başarıların, başarısızlıkların, sevdiklerin, gerçekleştirdiğin ve gerçekleştiremediğin hayallerin, hedeflerin, kırgınlıkların artık aklına ne geliyorsa hepsini içeren bir yaşam öyküsü yaz. Sonra yazdığın kâğıdı veya dosyayı kaldır. Bir hafta sonra yazdığın yaşam öykünü okumanı istiyorum senden. Başka birisinin hayatını okuyor gibi, dışarıdan bir gözle oku. Bak bakalım neyi farklı yapabilirdin ya da ne için gereksiz yere çok fazla üzülmüşsün… Kendine yönelik güzel bir gözlem elde edeceksin.

Diğer önerim: Önümüzdeki 1 yıl için yapmak istediklerinin listesini oluşturmanı istiyorum. Öyle uçuk kaçık istekler olmasına gerek yok. Örneğin şu kadar kitap okumuş olmak. Şu kadar şehri veya şu şehirleri gezmiş olmak. Şu derneğe üye olup, sosyal sorumluluk projelerine katkıda bulunmuş olmak. Kendimi geliştireceğim bir hobi edinmiş olmak. Sigarayı bırakmış olmak. Bu şekilde net, spesifik, somut hedefler olsun yazdıkların. Ara ara o listeyi bakıp, yaptıklarına tik atmak ve diğerleri için ne çabalaman gerektiğini düşünmek ve planlamak; geleceğe dair motivasyon sağlayacaktır.

Bir yazı yazma önerisi de şu: Çocukluğundan bugüne kadar, hayatında olumlu olumsuz iz bırakmış, sana ilham olmuş kişilerin listesini çıkarmanı istiyorum senden. Hayatında bir etkisi olmuş olsun bu kişilerin. Bu insanlardan sen ne öğrendin? Ne kaybettin? O insan olmasaydı ne olurdu? Şeklinde notlar yazıp; şu andaki ilişkilerini değerlendirmeni istiyorum. Yaptığın hataların farkına varman, hayatında ihmal ettiğin sana olumlu katkıları olan insanlar varsa; bunları fark etmen için çok kıymetli bir farkındalık çalışması olacaktır.

Bir de araştırma önerisi: Spesifik bir konu seçip, araştırma yapmanı istiyorum. Örneğin, ‘’İnsanlar yürürken neden kollarını sallar?’’ ‘’Pilatesin tarihsel gelişimi nedir?’’ gibi konu belirleyip araştırma yapmak; standart düşünmen yerine farklı düşünmene katkı sağlayacaktır. Önemli olan enteresan, farklı, sende merak uyandıracak bir konu seçmiş olman olacaktır.

Son bir önerim daha olacak: Diyelim ki, topluluk önünde veya kamera önünde konuşamıyorsun. Belki de böyle bir deneyimin hiç olmadı. Hatta bu yargın nedeniyle böyle bir eylem için cesaret edemiyorsun. Video çekmeni istiyorum senden. Sanki bir sunum yapacakmış gibi kendi kendine video çekmeni istiyorum. Bir şekilde, hangi işte çalışıyor olursak olalım, kendimizi karşı tarafa ifade edebilmemiz gerekiyor. Akıcı bir şekilde konuşuyor muyuz ya da jest ve mimiklerimizi ne şekilde kullanıyoruz? Bu becerilerimizi geliştirebilmek adına, kamera önünde konuşma yapmak harika bir geribildirim olacaktır. Bunu tek sefer değil de sık sık yaparsan faydasını görebilirsin.

Yolculuğumuzun sonuna geliyoruz. Önerilerin hepsini aynı günde değil de farklı günler de yapabilirsin. Hepsini aynı günde denemek zorlayıcı olabilir. Güzel bir haftalık planlama olacaktır senin için. Sen de eklemeler yapabilir, kendine önerileri çeşitlendirebilirsin. Yazı yazmak başlı başına bir terapi gibi, insanı rahatlatan harekete geçiren ve motive eden bir eylemdir. Kendimden biliyorum.

Beni dinlediğin için teşekkür ediyorum. Faydalanmasını istediğin kişilerle yazımı paylaşarak; sen de insanların hayatına dokunabilirsin. Ayrıca evde kaliteli vakit geçirebilmek adına   deneyimlerini, önerilerini yorumlar kısmında paylaşabilirsin.                                                                                                 

Sağlıcakla, huzurla, anda kal.

Sevgilerimle.

#demetlemotivasyon