İbradı Düğmeli Evleri

Antalya İli'nin yoğunluklu olarak Akseki ve İbradı ilçeleri ve köylerinde uygulanmış yöreye özgün mimari yapılardır. Düğmeli evler tamamen yöredeki malzemeler kullanılarak (ağaç ve taş) yapılan yapılardır. Bu evlerin en büyük özelliği harç veya çimento gibi herhangi bir malzeme kullanmadan yapılmış olmalarıdır. Yapılarda yörede bulunan Toros Sediri (Katran Ağacı) ve yine yüksek yaylalarda yetişen Andız Ağacı kullanılmıştır. Yapının iskeleti ağaçtan oluşturulmuş ve içlerine taş yığılmıştır. Bu mimari tarza “hatıllı kuru duvar” denilmiştir. Bu yapılarda taş duvar asıl taşıyıcı gibi görünse de evi ahşap iskelet taşımaktadır. Duvardan taşan hatıl uçlarının düğme gibi gözükmesinden dolayı bu evlere "Düğmeli Ev" (Pişduvan) denmektedir.

Düğmeli Evler için yöreyi gezmek isterseniz Akseki İlçesi'nden işe başlayabilirsiniz. Akseki İlçe Merkezinde Atatürk Anıtına çıkıp şehri kuşbakışı seyretmeyi ve Hacı Ömerzadeler’den Mustantik Mustafa Efendi Konağı (Boyalı Ev)'nı ziyaret etmeyi unutmayınız. Akseki girişinde sizi Akseki-Sarıhacılar Tarihi Kervan Göç Yolu (Antik Roma Yolları) başlangıç parkuru parkı karşılayacaktır. Bu parkurun sonunda yer alan, koruma altında bulunan ve tüm evleri "Düğmeli Ev" olan Sarıhacılar Köyünü ziyaret etmeyi unutmayınız. Açık hava müzesi görünümünde olan Sarıhacılar Köyü'nün antik yollarında yürümek, o atmosferi yaşamak farklı bir deneyim oluşturuyor. Köyün camisinin tahta işlemeleri, tavan süslemeleri görülmeye değer güzellikte. Antik yolun 2. parkurunu oluşturan Belekalan ve Bucakalan Köylerinide ziyaret edebilirsiniz. Bu köylerde de düğmeli ev örnekleri vardır. Antalya - Konya il sınırına yakın Değirmenlik Köyü yakınlarında bulunan Gidengelmez Dağları Milli Parkı yörede görülmeye değer bir çok yerden biridir. Antik Kagrai üzerine kurulmuş Cevizli Köyü’nü ve restore edilmiş sokaklarını görebilirsiniz.

Bölgenin diğer bir ilçesi ise İbradı'dır. Soğuk Yer anlamına gelen ve yazın nüfusu artan kışın ise azalan İbradı İlçesi'nin kendisi bir yayladır. Denizden yüksekliği 950 metre olup yöre insanı Yörük'tür. İbradı İlçe Merkezi'ne 2 km uzaklıkta Ormana Beldesi ve 7 km uzaklıkta bulunan Ürünlü Köyleri "Düğmeli Evler" in en güzel örneklerini barındırır. İki köyün arasında Erymna Antik Kenti'nin kalıntıları vardır. Ürünlü Köyünden Altınbeşik Mağarası Milli Parkı'na inilir. Yöre ziyaretinizde Altınbeşik Mağarası'nı görmeyi sakın ihmal etmeyin. İbradı kervan yolunun Kesikbel mevkiinde bulunan Selçuklu Kervansarayı harabeleride yörede görülebilecek yerlerdendir. İbradı'ya 17 km uzaklıkta Üzümdere Köyü'nde yer alan Üzümdere Milli Parkı'da yörede muhakkak görülmesi gereken doğal güzelliklerden biridir.

Devamı haftaya…