Orhaniye Koyu 

Orhaniye, doğasıyla ve yapısıyla bir doğal limandır. Çevresindeki yeşilliği, baharda ve kışın sakinliği ile insanı kendisine büyüler.Orhaniye girişinde güney tarafta bir ada bulunur. Adanın kuzeyinde ise Kız kumu vardır. Kız kumu, 400 metre uzunluğunda ve deniz seviyesinden sadece 1 metre altından giden bir yol gibidir. Denizin ortasından giden bu sığ yolda yürüyenler, denizen üzerinde yürür gibi görünürler. Özellikle bölgeye gece giriş yapacaklar bu sığlığa çok dikkat etmelidirler çünkü herhangi bir uyarı işareti yoktur.

Selimiye Koyu 

Doğal yapısıyla ve köy havasıyla son yıllarda oldukça popüler olan Selimiye Köyü, yatçılarında uğrak yeridir. Selimiye Koyu, melteme tamamen korunaklı ve çok sakin bir koydur. Yaz geceleri hiç ama hiç rüzgar bulamazsınız ama sıcağı da bunaltmaz. Köyde, belediyeye ait bir iskele mevcuttur ve tonoz döşenmiştir.

Hisarönü ve Yeşilova Körfezleri yelkencilerin öncelikle tercih ettiği rotadır. Yaz aylarında Göçek tarafının sıcaklarından ve rutubetinden uzak olmak isteyenler için tercih

sebebidir. Her zaman yelkene uygun bir rüzgarı olmasına karşın, korunaklı olup denizi fazla dalga kaldırmaz ve barınacak konaklayacak çok sayıda seçenek sunar. Bu rotayı takip edecekler için sırasıyla Kumlubük ya da Çiftlik, Bozukkale ve sonrasında Bozburun ya da Söğüt önerilebilir.

Daha sonra arzuya göre Datça, Palamutbükü ve Knidos’a kadar gidilebileceği gibi, Atabol burnundan doğuya doğru dönülerek sırasıyla Dirsek, Kocabahçe, Selimiye ve Orhaniye’ye

gidilebilir. Orhaniye koyunun dibinde ve Kız kumunun tam karşısında bulunan Cennet Yacht Marine de Offshore Sailing tarafından işletilmekte olup, müşterilerimize restaurant, otel, havuz ve plajıyla hizmet sunmaktadır.

KIZKUMU EFSANESİ

Kızkumu Efsanesi, bölgenin en meşhur aşk hikayelerinden biridir. Yolunuz Orhaniye Kızkumu’na düşerse kavuşamayan aşıkların hikayesine kulak verin. Burada var olan; hüzünlü bir aşk hikayesi ve ilginç bir kum oluşumu...

Orhaniye Köyü, Marmaris’in en yeşil en mavi köylerinden biri. Marmaris’e yaklaşık 30 kilometre mesafedeki Orhaniye köyü sıradan bir köy olmaktan öte, çamların arasında denizi ve efsaneleri ile ziyaretçi akınına uğrayan bir yer. Orhaniye’yi özel ve önemli kılan şey ise şüphesiz Kızkumu Plajı...

Orhaniye’ye giderken Hisarönü Körfezi’nin nefis manzarası size eşlik eder. Babaç Burnu ile Tülü Burnu arasında yer alır Orhaniye. Çamlarla kaplı bu tepelerin yeşilliği Hisarönü Körfezi’nin maviliğiyle kol kola girmiştir.

Yatların ve mavi yolculuğa çıkanların demir attığı yerlerden biridir Orhaniye. 1996 senesinde açılan Martı Marina bu bölgenin önemli yat klüplerinden biri. Türkiye’nin denize girilebilen ilk marinası olan Martı Marina aynı zamanda mavi bayraklı. Şık restoranları ile tatilcilerin yüzünü güldüren bir yer.

Orhaniye Köyü, antik Bybassos kentinin kalıntılarına ev sahipliği yapıyor. Yüzlerce yıllık geçmişe sahip köyün mübadele öncesi sakinleri Rumlar ve Rumlar döneminde “Kırvasil” olarak anılmış Orhaniye. Turizmle birlikte gelişen ve popüleritesi artan Orhaniye’nin büyük işletmeleri yok. Küçük pansiyon ve restoranlar gelenleri ağırlamakta.

Orhaniye’ye geldiğinizde Kızkumu Plajı ilk dikkatinizi çekecek yer. Geniş ve korunaklı bir koy burası, çam ağaçlarının çevrelediği yemyeşil doğası ve denizi ile dikkat çeker. Sığ olan suyu her daim çarşaf gibidir. Dalga sevmeyenler için en ideal koylardan biridir Kızkumu. Fakat koyun ortasında karşıdan karşıya yürüyen insanlara takılır gözünüz burada. Suyun içinde yürümek mümkün müdür?

Kızkumu denilen bu koyda suyun ortasında yükselen kum tabakası aslında burayı efsaneleştiren... Koyun yarısına kadar uzanan ve baktığınızda dikkatinizden kaçmayan bu kum tabakası onlarca insanın yürüdüğü yer. Şaşkınlıkla bakarsınız önce, sonra hikayesini dinler, yüzyıllar sonra bile kulaktan kulağa aktarılan genç bir kızın acısına hüzünlenirsiniz.

Koyun ortasında bir ada yer alır, Şövalye Adası ya da Kale Adası da denilen bu adanın üzerindeki kalıntılar dikkatinizi çekecektir. Kale kalıntılarının olması süpriz değil, zira koyun girişinde bir nevi gözlem ve savunma noktası gerekliydi. Bybassos Antik Kenti’ne ait olduğu söylenen sur duvarları Kızkumu’nun efsanesine de ön ayak oluyor aslında.

Devamı haftaya…