Deniz kıyıya küsmeden, yelkenler sizinle dansa başlar, yeniden…

Yolunuz Marmaris’e düşerse, mutlaka Hisarönü’nde mola verin…

Karayolu ile Marmaris’ten Datça’ya giderken, Hisarönü köyünde inmeniz gereklidir.

Hisarönü Körfezi: Ege bölgesi, Muğla il sınırlarında, Ege Denizi’nin güneydoğusu, Anadolu’nun güneybatısında yer alan körfez. Kuzeyinde Datça Yarımadası, doğusunda Bozburun Yarımadası, güneyinde Sömbeki Adası bulunur. Girintili çıkıntılı kıyılara sahiptir. Körfezde pek çok koy ve ada bulunur…

Hisarönü Körfezinin kuzeyindeki Datça Körfezi, kuzeydoğudaki Hisarönü Limanı, güneydoğudaki Sömbeki (Yeşilova) Körfezi sığlık alanlarıdır. İç kısımlarda su derinliği en fazla 300 m, Datça Yarımadası’nın güneyinde 500 m, Yeşilova Körfezi’nde 250 m kadardır. Kıta sahanlığı (şelf alanı), Datça Limanı’nda geniş (4 km), körfezin batısında dar (0,2 km), Yeşilova Körfezi’nde 1 km’den daha azdır. Körfezin doğusu oldukça sığdır ve kıta sahanlığı 17 km kadardır. Helen Yayı körfezin güneybatısında yer aldığından sismik olarak aktif bir alandır.

Hisarönü Körfezi içinde; Selimiye Koyu, Bencik Koyu, Martı Marina, Kız Kumu tanınmış yerleridir. Körfez adını uç kısmında bulunan Hisarönü Köyü’nden almıştır. Köy ile körfez arasındaki düzlükte Kastabos (Castabus) tapınak yerleşimi bulunur…

Hisarönü Körfezi

Kuzeyinde Datça, güneyinde ise Bozburun bulunan Hisarönü Körfezi, Türkiye’nin en güzel yerlerinden biridir. Girintili yapısı ve koyları ile yelkenciler ve deniz sevenler için harika bir tatil yeridir. Körfezin büyük kısmı ormanlarla ile çevrilidir ve içinde ada ve adacıklar bulunur. Körfezin denizinin rengi ve temizliği tarifsizdir. Hisarönü Körfezi’nde uçan balıklar sizleri karşılarsa şaşırmayın. Suyun üzerinde metrelerce mesafede uçabilen küçük balıklar seyrinize eşlik edebilirler.

Hisarönü Rüzgar Durumu

Datça‘yı yalakan sert meltem, körfezin coğrafi yapısını takip ederek, körfezin içine kadar girer. Genelde hakim rüzgar yönü körfezin dışından içine doğrudur. Meltemin kuvveti ve etkisi, koyun içine doğru girildikçe azalarak devam eder. Körfezin kuzeyindeki koylar, güneyli havalara açıktır o yüzden dikkat edilmelidir. Körfez, çok fazla dalga kaldırmaz, seyri kolaydır. Açıldıkça ve Datça’ya doğru seyir yapıldıkça rüzgarın şiddetindeki artık fark edilecektir.

Hisarönü Koyları

Bencik Koyu, Selimiye Köyü, Orhaniye, Kız kumu ve Martı Marina, Hisarönü Körfezi’nin görülmesi gereken ve en çok bilinen bölgeleridir. Bencik Koyu Hisarönü’nün kuzeyinde bulunan Bencik, yaklaşık 1, mil içeriye girer. İnce uzun bir koydur ve kesinlikle görülmesi gerekir. Koyun dışında üzerinde diş gibi kayalar olan Dişlice Adası bulunur. Bu adayı ilk gördüğümde, değişik yapısı sebebiyle Teksas Vadisinde, ıssız bir kaya kütlesi gördüğüm hissine kapılmıştım. Koyda 8-15 metre derinlikte demir bırakarak, sahilden çıma alındığında güvenli demirleme yapmış olursunuz. Koyun en iç kısmı oldukça sığlık olduğu için demirleme yapmak mümkün değildir. Koyun içlerine girildikçe, rüzgarın etkisi zayıflayacaktır.

Devamı yarın…