Her ne kadar “her şey dahil” tartışılıyorsa da İngiliz ve Rus turistlerin en büyük tercihi “her şey dahil” tatil oluyor. Bu nedenle biz gelecek olan turiste ve bırakacağı paraya odaklanmalıyız. Yoksa Mısır bu konuda en büyük rakibimiz olmaya hazırlanıyor. Elimizdeki fırsatları iyi değerlendirmek durumundayız. Sonunda bunlardan da olmayalım.

İngiliz tur operatörü EasyJet Holidays tarafından 2 bin yetişkin ile yapılan son araştırma, ülkede 3,8 milyon insanın 2021 bitmeden tatile çıkmak istediğini ortaya koydu.

İngilizlerin seyahat etmek istediği destinasyonların içinde başı İspanya çekiyor. İspanya'yı Fransa, İtalya, Yunanistan ve Güney Kıbrıs takip ediyor.

Araştırmaya göre, geri dönüşte yapılan PCR testlerinin yerine daha ucuz olan yanal akış testlerinin yapılacak olmasından dolayı, ekim ayındaki sömestr tatilinde 1,7 milyon İngiliz yurt dışı seyahatine çıkacak. Bilindiği üzere İngiltere'ye dönen yolcuların dönüşün ikinci günü yaptırdıkları PCR testinin yerini 24 Ekim'den itibaren daha ucuz, pratik ve hızlı olan yanal akış testleri alacak.

Şunu da ekleyelim:

İngiltere’deki hareket diğer Avrupalı turistlerin de yüzünü ülkemize çevirebilecek. Bu konuda daha atak hareket etmek durumundayız.

EasyJet Holidays’in yaptığı araştırmaya katılanların yüzde 21'i yurt dışı tatili için rezervasyon yaptırdığını belirtirken, her 100 rezervasyondan 24'ünün eylül ayında (İngiltere'nin kırmızı liste haricindeki ülkelerden dönen yolculara karantina zorunluluğunu kaldırması ve seyahat kısıtlamasını gevşetmesi) yapıldığı belirlendi.

Araştırmaya katılan her 10 kişiden 3'ü (yüzde 28), seyahat kısıtlamalarının gevşetilmesinden dolayı yurt dışına seyahate gitme konusunda kendini daha fazla güvende hissettiğini bildirdi.

EasyJet Holidays müşteri direktörü Matt Callaghan "Aileler, arkadaş grupları ve yalnız seyahatçiler için yurt dışına seyahat etmek daha kolay ve basit hale geldiği için, şu anda tatil talebi yılın en yüksek seviyesinde." dedi.

EasyJet Holidays'in araştırmasına göre, şu anda en yüksek trend deniz-kum-güneş destinasyonları olurken, en fazla talebi de her şey dahil paket turlar görüyor.

Pandemi ile birlikte İngilizlerin rezervasyonlardaki 'öncelikleri' de değişti. Araştırmaya katılanların yüzde 56'sı, eskiye nazana iptal ve iade koşullarına daha fazla dikkat ettiğini söylüyor.

Öte yandan, tatil rezervasyonu yapmayan İngilizlerin en önemli gerekçesi yüzde 25 ile Covid ile ilgili belirsizliğin sürmesi.

Yazımızın başında Mısır’ın bizim en büyük rakibimiz olabileceğine değinmiştik. Konuyu biraz daha açalım:

Rusya'nın charter ve diğer uçuş kısıtlamalarını kaldırdığı Mısır'a dönük tatil talebinin yüksek olduğu belirtiliyor. Rusların kasım ayında Mısır'a dönük tatil talebinin beklentileri aştığı ifade edildi. Rusya'daki korona tatilinin talebi iyice tetiklediği ifade edildi.

Rus Tur Operatörleri Birliğinin (ATOR) bülteninde yer alan haberde Mısır'daki pahalı otellerde ve 9 Kasım'dan itibaren başlayacak olan charter uçuşlarda yer kalmadığı kaydedildi.

ANEX Tour, Mısır tatili satışlarının zirveye ulaştığını açıkladı. Okul tatilleri ve kasım ayındaki tatiller nedeniyle insanların uzun tatiller satın aldığını belirten ANEX Tour, Moskova ve bölgelerde sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin talebi daha da artırdığını belirtti.

Pegas Touristik, "Ruslar Kızıldeniz'i ve Mısır'ı özlediler. Kasım ayı uçuşlarında doluluklar şimdiden yüzde 75'i aştı." derken, Coral Travel da kasım ayında uçuş programındaki her uçaktan ancak 2-3 boş koltuk kaldığını söyledi.

TUI Rusya ise benzer bir trendin kendi satışlarında da gözlemlendiğini bildirdi. TUI Rusya, orta ve üst segment ürün satışında şu anda Mısır'ın bir numara olduğuna dikkat çekti.

Rus turistlerle ilgili son bir not:

Geride bıraktığımız yaz mevsiminde Maldivler'i ziyaret eden Rus turist sayısı 53 bin 900 olarak açıklandı. RBC gazetesi pandemi öncesi 2019 yılında bu sayının yalnızca 15 bin 300 olduğunu yazıyor. Gazetede yer alan habere göre bu yıl ilk kez adaları ziyaret eden Rus turist sayısı Avrupalıları geride bıraktı.

TürkRus’un aktardığı habere göre Maldivler'in bu yıl en çok ziyaretçi ağırladığı ülke ise 67 bin 800 turistle Hindistan oldu. Yaz mevsiminde adalarda tatil yapan yabancı turistlerin toplam sayısı 301 bin 500.

Rusya Tur Operatörleri Birliği  ATOR, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada bu yıl Seyşeller ve Maldivler gibi lüks turistik destinasyonlardaki Rus turist sayısının rekor kırdığında dikkat çekmişti.

Birliğin aktardığı verilere göre, yılın ilk 9 ayında Seyşeller'i 19 bin 600 Rus turist ziyaret etti. Bu sayı 2019'da kaydedilen turist sayısının iki katı.

Gelecek sezonlarda çok daha dikkatli hareket etmemiz gerekiyor.