Sevgili yolcu;

Edinmeniz gereken en önemli alışkanlık nedir diye sorsan "Proaktif olmak" derim. Yaşamının, yaşadıklarının sorumluluklarını almaktır proaktif olmak.

Esen her rüzgarda savrulmamak adına, hedeflerine giden yolda sana pratiklik kazandıracak bazı önerilerde bulunmak istiyorum.

Elimdeki koşullarla neler yapabilirim?

Nasıl harekete geçebilirim?

Bunu konuşalım seninle.             

Sağlıklı yaşamak ve birtakım alışkanlıklarını değiştirmek istiyorsun diyelim. Öğünlerini yerken; büyük tabak yerine küçük boy tabak kullanmayı tercih edebilirsin. Büyük tabak olunca  insanın tabağını bitirme motivasyonu vardır. Sadece tabak küçültülerek ciddi anlamda aldığın kaloriyi azaltabilirsin. Aslında bazı şeyleri otomatik yapıyorsun farkında değilsin.

Kapının önüne akşamdan hazırlayıp spor çantanı koyabilirsin. Sabah uyandığında çantayı hazırlamaya halin olmayabilir, üşengeçlik yapabilirsin. Böylelikle sabah uyandığında kapının önündeki hazır  çantanın alıp, sporuna gidebilirsin. Çok basit müdahale ile ertelememek adıba bir değişiklik yaratmış olursun.

Ders çalışacaksın, ders çalışırken telefon masanda yanındaysa, o telefona bakarsın. Eğer diğer odaya koyarsan telefonuna bakmak zorlaşacaktır ve sen daha adapte olarak ders çalışacaksın.

Bir işe başlarken yolun başındayken motivasyon yüksek olur. Zaman ilerledikçe bu sana zorunluluk gibi gelir zorla yapıyormuşsun gibi düşünürsün;bırakma, aksatma eğiliminde olursun. Böyle bir durumda ilham aldığın, idolün olan kişinin resmini, sözünü çalışma alanına tam karşına asabilirsin ya da ne amaçla yola çıktığını sana hatırlatacak bir iki kendi cümleni yazıp karşına asabilirsin. Bu yazı evin her yerinde, telefonunun arka planında dahi olabilir. Sana her zaman hatırlatacaktır, "Sen bu yola neden çıkmıştın?"

Şunu sormak istiyorum sana: Satın aldığın kaç kitabı okudun? Eğer satın alıp okumadığın kitapların biriktiyse ve bu durumdan içten içe  rahatsızlık duyuyorsan; kitapları ortaya göz önüne koyabilirsin. O zaman onları bitirebilmek için çaba sarf ettiğini göreceksin.

Sağlıklı beslenme ile ilgili de bir konudan bahsetmek istiyorum. Eğer abur cubur, paketli, şekerli yiyecekler yemeği seviyorsan ve evde bulunduruyorsan; sen onları yersin. Bu durumdan uzaklaşmak istiyorsan, evde onları bulundurmayacaksın. Sağlıksız yiyeceklerin yerine sağlıklı olanları koyabilirsin. Ayrıca günlük su tüketimi yeterli değilse, ihtiyacın olandan daha az su içiyorsan; telefonuna saat başı hatırlatıcı su iç alarmı kurabilirsin.

Birçok insan hedeflerine yönelik anlattığım gibi yöntemler geliştirir. Aslında bu yöntem dürtme teorisi oluyor. Bu konuda senin de örneklerin, önerilerin varsa yorum kısmında ve ya #demetlemotivasyon hastagi ile instagramda paylaşabilrsiniz. Sağlıcakla kalın.

#demetlemotivasyon