Sevgili yolcu;

Hayatında her şeyin üst üste geldiği, çok bunaldığın oldu mu hiç? İşin içinden çıkamadığın; çabaladıkça, çırpındıkça dibe vurduğun anlar…işte böyle anlarda hatırlaman gerekenleri konuşalım bu yolculuğumuzda.

Sıkıntı yaşadığında düşünürsün, hatta sesli konuşursun kendi kendine “neden böyle şeyler hep beni buluyor?” “Neden bunları yaşamak zorundayım?” tam bu durumdayken farklı bakış açısı ile bakmanı önereceğim sana.

Aslında derdin, acının getireceği olumlu kazanımı vardır. Olgunluk. Yaşananların kişiyi olgunlaştırması. Tıpkı çayın demlenmesi gibi… yolda giderken bir taşa takılıp düşmek ve geri yerden kalkmak gibi…acı çekmek sonraki zaman diliminde bize daha geniş açı ile bakma yetisi kazandırır. Önemli olan o yaşanılan acının içinde, zamanın içinde hapsolmamak, kaybolmamaktır. “Bu sorunlar hiç bitmeyecek” düşüncesi aslında bir algı hatasıdır.

Kötü olan olaylar da iyi olan olaylar gibi biter. Sonsuz değildir.  Hayat inişli çıkışlıdır. Sıkıntılı dönem geride kalır ve adaptasyon değişir. Bu inanç içinde olmak sana iyi hissettirecektir.

Şikâyet edince, kaygılanınca var olan değiştirilmiyor. İyi bir amaç için çıktığın yolda başarısızda olabilirsin. Bunun için kendini suçluyorsan eğer; şunu düşünmeni istiyorum: hiçbir şey yapmamaktan daha güzel bir şey yaptın sen. Çaba gösterdin, emek verdin. Hata yaptın belki evet … pes etmeyip yolunu, yöntemini değiştirerek daha iyi bir noktaya getirebilirsin.

Şu hayatta emek veren, çabalayan insanlara hayranım. Bir de oturup sızlanmaktan, söylenmekten başka bildiği olmayanlar vardır. Kendi konfor alanını yaratıp hayatta hiç risk almayıp bir kayıpta yaşamaz bu insanlar.

Emek veren, çabalayan kişi başarı ve başarısızlık yaşayabilir. Misal iki adım ileri bir adım geri gibi. Diğer hayıflanan kişi adım dahi atmaz. Denemez. Uzun vadede bakacak olursak hangi kişi daha çok adım atmış olur ortadadır. Yani bu sefere çıkacaksın.

Sıkıntılarımıza başka insanların neden olduğunu düşünebiliriz. Şunu düşünmelisin; karşı tarafın davranışlarından neden kötü hissetmeliyim? Onun negatif, olumsuz tavrı için kendimi neden bu kadar sıkmalıyım? Karşı tarafın yansıttığı negatif durum o kişi kaynaklıdır. Bir de bu durum sürekli yaşanıyorsa o kişi ile ilişkiyi gözden geçirip, araya bir mesafe koymak da etkili bir yöntem olacaktır.

Hayatta tek bir sorunla savaşıp, ona takılı kalarak, o sorunu çözmek için hayatın büyük resmini gözden kaçırırız. Böyle durumda hayatın kendisi kaçmış oluyor. Sorun var olabilir. Çözemediysek bir kenara koyabiliriz. Bekleriz. Çünkü devam eden bir de hayatın rutini var. O rutini kaçırmamalısın. İşini, aileni, sevdiklerini ve tabi ki kendini ihmal etmemelisin. Hayatın rutinini bozmayıp, devam edersen; o kenarda ki sorun belki kendiliğinden çözülecek ya da o soruna farklı çözüm yolları geliştireceksin. O yüzden soruna takılmamak, sorunla savaşmamak lazım.

Sevgili yolcu,

Kendini mutsuz, umutsuz hissettiğin zamanlarda umarım bu söylediklerimi hatırlarsın.

Beni dinlediğin için teşekkür ediyorum. Faydalanmasını istediğin kişilerle yazımı paylaşarak; sen de insanların hayatına dokunabilirsin. 

Sağlıcakla, huzurla, anda kalın. Sevgilerimle.