Vatandaşların hayatını kolaylaştırmak için yüksek üst geçitlere ve toplu ulaşım istasyonuna yaptırılan yürüyen merdivenler ardı ardına arıza yapıyor ancak gerekli onarım bir türlü yapılmıyor. Özellikle asansörü olmayan, yürüyen merdiveni de bozuk olan istasyonlarda vatandaşlar sıkıntılı anlar yaşıyor.
İstanbul'un merkezi noktalarında, insan yoğunluğunun fazla olduğu yerlerde bulunan yürüyen merdivenlerin çoğu çalışmıyor. Özellikle sabah ve akşam mesai saatlerinde vatandaşların sıkıntılı anlar yaşamasına neden olan merdivenlerin bazıları aylardır hizmet vermiyor.

TABANA KUVVET

Yürüyen merdivenleri kullanmak isteyen vatandaşlar ise önce bariyerler ile karşılaşıyor. Sonrasında geri dönen vatandaşlar istasyonda asansör varsa ve çalışıyorsa asansör ile yoluna devam ediyor. Asansörü de bozuk bir istasyona denk gelen vatandaşlar ise isyan ederek merdivenlere yöneliyor. Merdivenlerin sık sık arızalanması da vatandaşların tepkisine neden oluyor. Bazı istasyonlarda çalışan işçiler görülse de bir süre sonra merdivenlerin tekrar bozulduğu gözleniyor. 

AYLADIR ÇALIŞMIYOR

Şirinevler Meydanı'nın Ataköy tarafında bulunan yürüyen merdivenler aylardır çalışmıyor. Üzerinde ise, "en kısa sürede hizmete alınacaktır" notu yazılı olan merdivenler aynı zamanda çöplük yuvasına dönmüş durumda. Sigara izmaritleri ve ambalaj poşetleri ile dolu olan merdivenlerin ne zaman temizlenip hizmete alınacağı bilinmiyor.

Bazı vatandaşlar durumu sağlık açısından olumlu olarak değerlendirirken özellikle yaşlı, çocuklu ve engelli vatandaşları merdivenlerin çalışmaması zor durumda bırakıyor. Bazı vatandaşlar ise konu ile ilgili ALO 153 Hattı'nı arayıp şikayette bulunmalarına rağmen kesin bir çözüm yolu bulunmamasına tepki gösteriyor.

ESENYURT'TA DA AYNI

Esenyurt Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan alt geçitteki yürüyen merdivenler de uzun süredir çalışmıyor. Vatandaşların girmemesi için etrafına çekilen demir bariyerlerin üzerinin ilanlar ile dolu olması da merdivenlerin uzun bir süredir çalışmadığının göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.
İddialara göre, yürüyen merdivenlerin bazı parçaları yurtdışından getiriliyor ve bulunması çok zor oluyor. Bu yüzden yürüyen merdivenler bozulduğu zaman parça gelene kadar tamir edilemiyor.

ASIRLIK TEKNOLOJİ

Yürüyen merdivenlerin tarihi ise dünya üzerinde 1892 yılına kadar dayanıyor. İlk kez New York'ta Coney Island Eğlence Merkezi'nde kullanılan yürüyen merdivenler ile Türkiye 1964 yılında tanışıyor. İstanbul'da ilk kez Sultanhamam ile Bahçekapı arasında bulunan Atalar Mağazası'nda kullanılan yürüyen merdivenlerin o dönem 250 bin liraya mal olduğu biliniyor. 

Sibel GÜLERSÖYLER/ ÖZELHABER