AK Parti ile MHP arasındaki ittifaktan sonra, diğer partiler arasında da ittifakların olabileceği ihtimalleri belirdi. Şu ana kadar ittifak yapmayan diğer partiler beklemeyi sürdürüyor. Ancak, ,ilerleyen zaman içinde yeni gelişmeler olabilir.

AKP ve MHP'nin, TBMM Başkanlığına sunduğu siyasi partilerin seçim ittifakına ilişkin düzenlemeyi içeren ortak kanun teklifi çeşitli yönlerden tartışılıyor. Yeni düzenlemeler yapılır mı şu an için bilinmiyor. Ancak, bu teklifte sıkıntılı bazı maddelerin sandık güvenliğine gölge düşüreceği de vurgulanıyor.

MAK Danışmanlık Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat ittifaklar konusunu değerlendirirken söz konusu ittifakın diğer partileri de zorunlu olarak ittifaka zorlayacağını, çünkü teklifin barajı aşmanın iyice imkânsızlaştırdığını söylüyor Kulat, AKP ve MHP'nin bu ittifaka rağmen, hala 50+1 alamadığını da sözlerine ekliyor.

Siyasi partilerin seçim ittifakına ilişkin düzenleme yeni tartışmaları da beraberinde getirdi. Buna göre, Meclis'e sunulan teklifin ittifaklardan oluşan bir sistem olacağını söyleyen Kulat, "Cumhur ittifakı, diğer partileri de zorunlu olarak ittifaka zorlayacak. Çünkü barajı aşmak neredeyse imkânsız olacak. İttifak kurduğunuzda da barajı aşmak kendiliğinden hallolmuş olacak" dedi.

Teklif edilen düzenlemenin iki partili bir sisteme evrilen bir sistem olduğunu söyleyen Kulat, "Amerika'dakine benzer bir sistem ile karşı karşıyayız. Nasıl Cumhuriyetçilerle Demokratlar var, tıpkı öyle. Bu iki parti içinde de birçok parti de var" ifadelerini kullandı.

İttifaka rağmen, AKP ile MHP'nin 50+1 oy oranına sahip olmadığının altını çizen Mehmet Ali Kulat'ın bu konudaki görüşleri şöyle:

"AK Parti'nin önümüzdeki süreçte MHP'yi 50 + 1'de yeterli görmeyince, İyi Parti'yle bir şekilde diyaloğa girmesi söz konusu olabilir. AK Parti bu hamlelerin hepsini yapar. Bunu çok önemsiyor. MHP ile İyi Parti tabanında da büyük bir fark yok zaten. AK Parti bu ittifaka Büyük Birlik Partisi ve Hüda Par gibi partileri de dahil edebilir. AK Partililer kusura bakmasın. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanının adını sorduk, son yaptığımız çalışmada, başkanın adını bilenlerin oranı yüzde 50'nin altında çıktı. Bu AK Parti için bir handikaptır"

Geçtiğimiz günlerde Hürriyet Yazarı Abdulkadir Selvi bir yazı yazmış ve Afrin Operasyonu ile AK Parti oylarının % 5-6 oraınında arttığına değinmişti. Selvi aynı yazısında MHP'nin oylarının da yükselişe geçtiğini belirtip bunun % 11'lerde göründüğünü vurgulamıştı.

MAK Danışmanlık Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Kulat Afrin Operasyonu sonrasında AKP'nin oyunun arttığı iddialarının da çok fazla gerçeği yansıtmadığını söylüyor:

"Afrin Operasyonu sonrasında AK Parti'de kimse çok büyük bir artış beklemesin. Böyle bir şey yok. Şu an yüzde 40.5 oyları var. MHP barajın altında yüzde 7. İyi Parti yüzde 6'larda. HDP yüzde 8 çıkıyor. Kararsız yüzde 15. Yüzde 15'in cumhur cephesinde durmadığı kanaatimdeyim."

İttifaklar konusunda yapılan bir başka yorumda da İYİ Parti konusunda şöyle söyleniyor:

" İYİ Parti ile Saadet Parti arasında bir ittifak olursa bu iki parti AK Parti'yi iyice sıkıntıya sokabilir."

Geçenlerde Financial Times, "Zayıf anketler Erdoğan'ı milliyetçilerle ittifaka itti" başlıklı bir haber yayınlandı. Laura Pitel imzalı haberde, "Türkiye'nin ultra milliyetçi partisinin lideri Recep Tayyip Erdoğan'ın en sert karşıtlarından biriydi" deniyor ve Devlet Bahçeli'nin üç yıl önce cumhurbaşkanının yetkilerini arttırma hamlesi için "Demokrasinin idam fermanıdır. Tek adam diktatörlüğünün beraatıdır. Hırsızlık ve yolsuzluk ruhsatıdır." dediğini hatırlatıyor.

Gazetede seçim ve ittifaklar konusundaki yorumda şu görüşlere yer veriliyor:

"seçim matematiğinin zorlu gerçeklerinin eski düşmanları beklenmedik bir kucaklaşmaya zorladığını" söylüyor. Financial Times, "hükümetin, Bahçeli'nin MHP'si ve Erdoğan'ın AK Parti'si arasında gelecek yılki seçimler öncesinde her iki grubun düşen desteğine yardımcı olacak resmi bir seçim ittifakının yolunu açtığını" belirtiyor. Bu ittifak, kendisini klasik sağcı Türk milliyetçiliğiyle ilişkilendiren ve MHP'nin duruşuna daha da yaklaşan Erdoğan'ın son yıllardaki siyaset değişikliğini gösteriyor. Aynı zamanda Cumhurbaşkanı'nın moral bozucu anket sonuçlarıyla nasıl sarsıldığının altını çiziyor. Uzmanlar bunun, Türkiye'nin hem ülke içinde hem de ülke dışındaki siyasi görünümünü etkileyecek bir ittifak olduğunu söylüyor. Erdoğan, özellikle Kürt sorunu konusunda sert bir tutum takınan, idam cezasının kuvvetli destekçisi olan ve ABD, AB ve NATO konusunda derin şüpheleri olan bir partiye yakınlaşıyor."