Son iki yıldır Bodrum Turgutreis Mahallesi'ndeki yazlığında yaşayan ünlü bestekar 91 yaşındaki Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça, dün akşam rahatsızlandı. Eşi Ayten Yavaşça tarafından çağrılan ambulansla Alaeddin Yavaşça, Bodrum Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Hastaneye getirilen Yavaşça'nın yaşlılığa bağlı solunum yetmezliği çektiği öğrenildi. Alaeddin Yavaşça’nın sağlık durumunun iyiye gittiği belirtildi. Alaeddin Yavaşça kimdir?

"SAĞLIK DURUMU İYİ"

Yavaşça’nın eşi Ayten Yavaşça, "Solunum ve tansiyonunda olan problemler nedeniyle dün akşam geldik. Tedavilere çok iyi yanıt verdi. Şu anda morali de sağlığı da çok iyi. Sevenleri merak etmesin, endişe edecek bir durum yok. Doktorlarımız 2-3 gün hastanede kalmasını önerdi, biz de kabul ettik. Şu anda iyi, dinleniyor" dedi.

Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça son olarak 18 Eylül 2016'da Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği'nde Bodrum Belediyesi Türk Musikisi Derneği Klasik Türk Müziği Korosu tarafından düzenlenen Alaeddin Yavaşça Özel Konserinde sahne almıştı.

ALAEDDİN YAVAŞÇA KİMDİR?

1951’de İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi; 1955’te jinekoloji uzmanı oldu. İstanbul’daki çeşitli hastanelerde çalıştı. 1985 – 90 arasında Haseki Hastanesinde başhekimlik yaptıktan sonra emekliye ayrıldı.

Müziğe daha çocukluğunda ilgi duydu. Artaki Candan ve Fikret Kutluğ’dan kanun dersleri aldı. 1950’deki bir sınavı kazanarak İstanbul Radyosu’nda solo programlar yapmaya başladı. 

Günümüze değin aralıksız olarak sürdürdüğü bu programların yanı sıra, İstanbul Radyosu’nda “Beraber Şarkılar” ve “Erkekler Topluluğu” adlı programlarda koro şefliği yaptı. 1976’da kurucuları arasında yer aldığı İstanbul Devlet Türk Musikisi Konservatuarı’nda üslup ve repertuar dersleri verdi. Sesi güçlü, dolgun ve zengin tınılıdır. Baritonla tenoru birleştiren ender rastlanır bir ses alanı vardır.

Okuyuş tarzında Zeki Arif Ataergin’in ve Münir Nurettin Selçuk’un etkileri sezilir. Gerek radyo programlarında, gerek eşlikli konserlerinde beste ve semai gibi klasik yapıtlara geniş yer ayırmıştır. Özellikle 1960’larda ve 1970’lerde İstanbul Radyosu’nda doldurduğu bantlar çok değerli arşiv belgeleri niteliğindedir.

İki yüzden çok şarkı bestelemiştir. En tanınmış yapıtları arasında “Boğaziçi, şen gönüller yatağı” (hicaz), “San mimozamsın sen benim” (hicazkar), “Gülen gözlerinin manası derin” (hüseyni), ’’Geçmesin günümüz sevgilim yasla” (kürdilihicazkar), “Şimdi bahara erdim” (mahur), “Sevgi deli gönülden gönüle bir akıştır” (muhayyerkürdi), “Gönlümün bülbülüsün, aşk bahçemin gülüsün” (nihavend), “Bana nasıl sabret dersin, gönül senden vazgeçer mi” (rast) sayılabilir.