Başlığımıza aldığımız sözler Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş' ait. Bakan, ülkemizin bu yıl turist rekoru kırdığını da vurguluyor ve cari açığın giderilmesinde turistin ilaç olduğunu söylüyor.

Turizmde bu sezon beklenti yüksek. Şimdiden yüzler gülüyor. Bakan'ın da ifade ettiği gibi Türkiye bu sezon 40 milyon turisti ağırlayacak. Turizmde yan sektörün de böylece canlanacağı ifade ediliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamada, yılın ilk çeyreğinde Türkiye`yi ziyaret eden turist sayılarına ilişkin veriler paylaşıldı. 

Buna göre bu yılın ilk üç ayında Türkiye`ye en çok ziyaretçi gönderen ülke İran oldu. İran`dan gelen ziyaretçi sayısı yüzde 14,4`lük artışla 738 bin 246 oldu. 

İran`ı yüzde 9,27 artış ve 475 bin 452 turist ile Gürcistan, yüzde 8,13 artış ve 416 bin 802 turist ile Almanya takip etti. 

Araplardan ve Türk cumhuriyetlerinden de bu yıl önemli ölçüde turist gelebileceği hesaplanıyor.

Açıklamada, değerlendirmelerine yer verilen Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Türkiye`nin turizmde, geçtiğimiz bütün yılların rekorlarını 2018`in ilk çeyreğinde kırdığını belirterek, "Rakamlar gösteriyor ki, bu yıl 40 milyona yakın turisti Türkiye`de ağırlayacağız, geçen yılın 26,5 milyar dolarlık turizm gelirini de bu yıl 32 milyar dolara çıkaracağız." ifadesini kullandı.

Turizmde güzel bir evreye girildiğini dile getiren Kurtulmuş, moral bozucu, kafa karıştırıcı sözlerden özellikle sektör temsilcileri olarak kaçınılması gerektiğini vurguladı.

"Türkiye turizminin doğru yolda ilerlediğini görmekteyiz. Hepimizin başarılarının arkasındaki ortak paydamız Türkiye`nin başarısıdır. Ortak çıkarımız Türkiye`dir. Her şey Türkiye için, her şey Türkiye`nin geleceği için. Adlarımız farklıdır ama hepimizin soyadı Türkiye`dir. Turizm, sadece eğlence ve hoş vakit geçirme sektöründen ibaret değil, bizim gibi gelişme hedefleri son derece açık ve büyük olan ülkeler için önemli bir stratejik endüstridir ve o ülkelerin yapısal ekonomik sorunlarından birisi olan cari açıklarını gidermek için de tabiri caiz ise ilaç mahiyetinde bir sektördür. Turizm sektörü, bu anlamda, yeni dönemde kazanmış olacağı bu perspektifle hem kendisini daha ileriye taşıması hem Türkiye ekonomisinin gelişmesi, kalkınması ve cari açığını ortadan kaldırmak için sonuç vermesi bakımından önemlidir."

Peki, Dünya turizminde Türkiye nerede? Bu sorunun da yanıtını verelim:

Dünya Turizm Örgütü en çok turizm harcaması yapan ülkeleri açıklarken konuyla ilgili medyada inceleme yapan Interpress`in elde ettiği bilgilere göre Çin`in 258 milyar dolar turizm harcaması ile ilk sırada yer aldığı ortaya çıktı. 

Amerika Birleşik Devletleri 135 milyar dolarla ikinci sırada yer alırken, Almanya ise 84 milyar dolar ile üçüncü sıranın sahibi oldu. 

Bu üç ülkeyi İngiltere ve Fransa'nın takip ettiği görüldü.

Türkiye 6. Sırada yer alıyor.

Geçen yıl en çok ziyaretçi çeken ülke 88,9 milyon kişi ile Fransa oldu. Bu ülkeyi, 82,2 milyonla İspanya, 72,9 milyonla ABD izledi. Çin`i 59,3 milyon, İtalya`yı ise 57,8 milyon turist ziyaret etti.

Türkiye ise 2017 yılında 39,9 milyon yabancı ziyaretçi ile dünyanın en çok yabancı turist çeken 6`ncı ülkesi oldu. Türkiye`yi, 39,3 milyon turistle Meksika, 38,7 milyon turistle İngiltere ve 37,6 milyon turistle Almanya takip etti. Tayland ise 34,7 milyon turistle dünyanın en çok turist çeken 10`uncu ülkesi oldu.

Dünyada turist sayısı 1,3 milyar kişiye ulaştı .

2017 yılında toplam turist sayısı 1 milyar 300 milyon kişiye ulaşırken geçtiğimiz yıl turist sayısının, 2016 yılına oranla yüzde 6,7 oranında arttığı belirlendi.

Dünya coğrafyasının geneline bakıldığında, turist sayısının büyümesi Amerika kıtasında yüzde 3, Ortadoğu'da yüzde 5, Pasifik ile Asya'da yüzde 6, Afrika ve Avrupa'da ise yüzde 8 oranında gerçekleşti.

Buna göre, Afrika'ya 62 milyon turist gelirken, Ortadoğu'yu ziyaret eden turist sayısı 58 milyon, Amerika kıtasını ziyaret eden turist sayısı 207 milyon, Pasifik ve Asya'yı ziyaret eden turist sayısı 324 milyon ve Avrupa`yı ziyaret eden turist sayısının  ise 671 milyon olduğu anlaşıldı.

Nisan ayı itibarı ile İstanbul'daki tellerdeki doluluk oranları da turizmde bu sezon yüzlerin güleceğini gösteriyor.

Turizm konusunda son notlar:

Dünya Turizm Örgütü`nün Dünya Turizm Barometresine göre, Çin, Dünya`da turizme en çok harcama yapan Ülke oldu. Çin`in 2017 yılında yaptığı turizm harcaması 258 milyar dolar. 135 milyar dolar turizm harcaması yapan ABD ikinci sırada yer aldı. En çok turizm harcaması yapan ülkeler şu şekilde sıralandı: Çin, ABD, Almanya, İngiltere, Fransa, Avustralya, Kanada, İtalya` ve Güney Kore . Türkiye ise sıralamada ilk onda yer almadı.