Tuğbay rütbesi nedir? 15 Temmuz sonrası fiilen uygulanan rütbe: tuğbay ne anlama gelir?

15 Temmuz'da yaşanan hain darbe girişimi sonrası TSK'nın içindeki birçok FETÖ'cü rütbeli asker ihraç edilmişti. İhraç edilenlerin içinde general-amirallerin çokluğu ise Cumhuriyet'in ilk yıllarındaki bir rütbenin fiilen ortaya çıkmasını sağladı. Peki tuğbay nedir? Tuğbay rütbesi ne anlama gelir? Tuğbay'ın görevleri nelerdir? Tuğbay'ın ordudaki yeri nedir? Daha önce Kurtuluş Savaşı sonrası uygulanan tuğbayla ilgili tüm detaylar istanbulgazetesi.com'da.

Tugaylara Tuğbay komuta ediyor

15 Temmuz'dan sonra yaşanan durumda; normal şartlarda tuğgenerallerin komuta etmesi gereken bazı tugaylara fiili olarak albaylar komuta ediyor.

Kendinden üst rütbedeki askerin komuta etmesi gereken yere komuta eden albaylara ise Cumhuriyet'in ilk yıllarında olduğu gibi "tuğbay" deniliyor.

Kurtuluş Savaşı sonrası tuğbay uygulanmıştı

1930'lu yıllarda savaştan çıkan orduda yeterli düzeyde general-amiral bulunmuyordu. Normalde general-amirallerin komuta etmesi gereken birlikleri önce fiilen albaylar yönetmeye başladı.
Düzenlemeyle rütbesiz asker er, onbaşıdan başgedikliye kadar erbaş, asteğmenden yüzbaşıya kadar olanlar astsubay, binbaşıdan albaya kadar olanlar da üstsubay olarak tanımlandı. Ayrıca üstsubaylığa geçiş için kıdem alan yüzbaşıya önyüzbaşı rütbesi, tugaya komuta eden albaylara da "Tuğbay" denmesi kararlaştırıldı