Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, CHP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısı ile gündemi değerlendirdi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Tezcan, "16 Nisan referandumunun üzerinden bir yıl geçti. 1 yıl geçmesine rağmen Mühürsüz anayasanın referandumun meşruiyet sorunu hala devam ediyor, bitmemiştir. Gayri meşrudur yürürlüğe girmiş olabilir ama meşruiyet sorunu devam edecektir ta ki Türkiye kuvvetler ayrılığına dayalı demokratik bir düzen kuruncaya kadar. Tek adam rejimi 2019'a tek adam koalisyonu ile gitmeye çalışmaktadır. Ülkenin genel sorunu budur. Bunun bir tane çözümü vardır demokrasi birlikteliği. Tek adam rejimine karşı panzehir  demokrasi birlikteliğidir. Demokrasi güçleri bir araya gelecektir. Özgürlükleri, demokrasiyi,  güvenli bir Türkiye isteyenler bir araya gelecektir. Önümüzdeki temel çözüm budur. Bu iktidar, uyuşturucu, bonzai bağımlısı gibi  OHAL bağımlısıdır. Tek adam rejimi, OHAL'siz Türkiye'yi yönetemiyor. Hem hükümet sözcüsü Bekir Bozdağ hem de tek adam koalisyonunun sözcüsü Devlet Bahçeli, OHAL'in devam etmesi gerektiğini söylüyorlar biz derhal kalkmasını söylüyoruz. 81 ilde OHAL'e karşı olanlar bir araya geldi. Türkiye'nin geleceği OHAL'de değil demokrasidedir" diye konuştu. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'I SUÇLADI

Tezcan, "Son dönemlerde ekonomide çok ciddi sıkıntılı bir süreç ile karşı karşıyayız her sıkıntılı dönemde olduğu gibi bu işin gerçek sorumlusu olan AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, bir başka düşman yaratarak bu işten paçayı sıyırmaya çalışıyor. Yalancı pehlivanlığı soyunmuş kurdaki meseleyi Dolar ve Euro'daki artışı çıkıp, 'Türkiye'ye kur savaşı ilan ettiler' diye yeni komplo teorisi ile kutuplaşma adımı ile buradan sıyrılmanın peşinde. Dolar 4, Euro 5 lirayı geçti. İşsizlik yüzde 11. Enflasyon yüzde 12. 6 milyon işsiz, 16 milyon yoksul. Böyle bir tablonun bir tane sorumlusu var. Tek adam rejimi, rejimin başındaki Erdoğan, ona koşulsuz itaat eden ve sesini çıkarmaktan korkan piyasaların rahatlaması ve Türkiye'nin önünü açması için gerekli adımları atmasını istem cesareti gösteremeyen ciddi ekonomi bürokrasisi ile karşı karşıyayız. Kimse konuşamıyor. İş adamı yatırım yapmaya korkuyor. Komplo kuruluyor diyerek bu teorilere sığınacağınıza ekonomi güven ister. OHAL şartlarında güven olmaz ekonomik istikrarı sağlayamazsınız. Bu işin çözümü yalancı pehlivanlıktan geçmiyor.  OHAL'i  kaldırmaktan geçiyor. OHAL güvensizliktir, piyasalar güven ister" açıklamasında bulundu. 

'HANGİ AMACA HİZMET EDİYOR' 

Suriye operasyonuna ilişkin Tezcan, "Geçtiğimiz hafta sonu bir Suriye müdahalesi ile karşı karşıya kaldık.  Ortadoğu'da petrolü ve doğalgazı, enerji kaynaklarını paylaşmak için, halkların kanını akıtanlara lanet okuyoruz. Bu güvensizlik terör olarak hem Ortadoğu'yu hem Türkiye'yi hem de dünyanın başka bölgelerini vuruyor. Bu bataklığı sizin bölgede enerji kaynaklarını kontrol etme hırsınız ve yarattığınız çatışma düzeni ortaya çıkardı. Rusya ve ABD bölgede bilek güreştirirken olan Suriye halkına oluyor. Türkiye bu çerçeve içerisinde dış poltikadaki sapmalar nedeniyle AK Parti hükümeti bu bataklığın içine Türkiye'yi bodoslama soktu. Şimdi debelenmeye başlıyor. Suriye müdahalesi yanlıştır. Kimyasal silah kullanımı insanlık suçudur kabul edilemez. Kimyasal silah kullanımı ne kadar insanlık suçu ise, kimyasal silah kullanıldı iddialarını temellendirmeden dün Irak'ta bugün Suriye'de bu oyunların malzemesi haline getirmek de o kadar insanlık suçudur. Suriye'de BM gidip inceleme yapacaktı. Neden müsaade etmiyorsunuz? Doğrudan müdahale hangi amaca hizmet ediyor? Bu tür adımlara heyecanlı destek çıkmalar Türkiye'nin bölgede izleyeceği politika olmamalıdır.  Bölgede 4 önemli devlet vardır. Türkiye, İran, Irak, Suriye. Bu 4 devletin bir araya gelip örgütler üzerinden bölgede güç dengelerini dizayn etmeden devletler üzerinden çözüm üretmesi gerekir. Yapılması gereken şey budur Türkiye'nin de buna öncü olması gerekir. Dönemsel dalgalanmalara göre pozisyon almak değil" ifadelerini kullandı.