Son dakika haberine göre, Almanya ile Türkiye arasında Büyükada'da gerçekleşen operasyon sonucu tutuklama krizine Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'den açıklama geldi. Gabriel, 'Türkiye'ye çok fazla sabır gösterdik ve bu her zaman kolay değil' dedi. İstanbul Büyükada'da gerçekleşen toplantıya yönelik operasyonda Alman vatandaşı Peter Steudtner gözaltına alındıktan sonra tutuklanmasına missilleme olarak dün Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi, Dişişleri Bakanlığı'na çağırılarak Ankara'ya nota verilmişti.

ÖNCELİĞİMİZ ÇATIŞMADAN KAÇINMAK

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Büyükada'da gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Alman vatandaşı Peter Steudtner ile ilgili açıklama yaptı. Gabriel, Peter Steudtner'ın tutuklanmasının çok önceden planlandığını belirterek, tutuklamanın orantısız olduğunu ve yasalarla uyumlu olmadığını savundu. "Önceliğimiz Türkiye ile çatışmadan kaçınmak ve diyaloğa odaklanmak" diyen Gabriel "Türkiye'ye çok fazla sabır gösterdik ve bu her zaman kolay değil. Almanya'da yaşayan Türkler, toplumumuzun bir parçası. Türkiye'deki gelişmeleri görmezden gelemeyiz. Türkiye hukuk kurallarını geriye doğru işletmek istiyor." dedi. Alman vatandaşlarının Türkiye'de tutuklanmasının kritik seslerin susturulmasına yönelik bir girişim olduğunu söyleyen Gabriel, "Türkiye politikamızı yenilemeye ihtiyacımız var. İlişkilerimize şimdiki gibi devam edemeyiz. Ankara'daki sorumluların politikaları sonuçsuz kalmayacak. Tehditler varken Türkiye'deki Alman yatırımları için garanti veremeyiz. AB'deki ortaklarımızla birkaç gün içerisinde Türkiye'nin üyelik girişimlerini değerlendireceğiz." şeklinde konuştu.

SEYAHAT UYARISI! 

Alman hükümetinin atılacak yeni adımları değerlendirdiğini belirten Gabriel, "Vatandaşlarımıza yönelik Türkiye'ye seyahat uyarımızı güncelleyerek, vatandaşlarımızın daha dikkatli olmalarını söyleyeceğiz. Gümrük Birliği'ni genişletme konusunda görüşmelerin nasıl devam edeceğini düşünemiyorum. Alman hükümeti atılacak yeni adımları değerlendiriyor." dedi.

Türkiye'de tutuklanan Alman vatandaşları için konsolosluk erişimi istediklerini belirten Almanya Dışişleri Bakanı, "Almanya, Türkiye'de tutuklanan Almanlar için konsolosluk erişimi istiyor ancak Türkiye, gözaltıları zamanında bildirmiyor ve her zaman konsolosluk erişimi vermiyor. Türkiye ile iyi ilişkiler geliştirmek bizim çıkarımıza ancak tango için iki kişi gerekiyor. Söylediğim her şey, Başbakan Merkel'le üzerinde anlaştığımız sözlerdir." şeklinde konuştu.

10 KİŞİDEN 6'SI TUTUKLANMIŞTI

5 Temmuz'da Büyükada'da gerçekleşen toplantıya yönelik operasyon düzenlenmiş ve 10 kişi gözaltına alınmıştı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 10 kişiden Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser ile Özlem Dalkıran, Veli Acu, Günal Kurşun, Ali Garavi, Peter Steudtner tutuklanmıştı.