İlginç sahte diploma skandalının hikayesi şöyle:

Olay Ankara'nın gözde ihtisas hastanesinde yaşandı. Bir uyanık vatandaş, sahte sağlık diploması ile hastanede, 2006 yılında geçici sağlık teknisyeni olarak işe başladı. Sağlık teknisyeni bir yıl sonra memur statüsüne geçti.

İNTİBAK SIRASINDA FARKEDİLDİ

2013 yılına kadar hiç bir sorun yaşanmadan sağlık teknisyeni memur statüsünde çalışmaya devam etti. 2013 yılında, intibak çalışmaları sırasında sağlık teknisyenin diplomasından şüphelenildi. Bunun üzerine okul ile temasa geçildi ve diplomanın aslı istendi. Diplomanın sahte olduğu okuldan gelen yazı ile anlaşıldı. Bu gelişme üzerine, sağlık teknisyenin diplomasına ilişkin inceleme başlatıldı. Konuyla ilgili hazırlanan raporda, diplomanın sahte olduğu ve teknisyenin işe alım kriterlerini taşımadığı kaydedildi. Bunun üzerine, ihtisas hastanesi, sağlık personelinin işten atılmasına karar verdi.

Sağlık teknisyeni ise kararın iptali için dava açtı. Dava Ankara 3. İdare Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme, davacının 8 yıldır memur statüsünde çalıştığını belirterek, işten atılmasına yönelik kararın ağır olduğunu hükmetti. İdare mahkemesi bu çerçevede, sağlık teknisyeninin eğitimine uygun bir başka kadroda görev verilmesi gerektiğine ilişkin karar aldı. İdare ise kararı temyiz etti.

Danıştay 12. Daire Başkanlığı, idare mahkemesinin kararının yerinde olmadığını belirterek, kararın bozulmasını hükmetti. Daire, sahte diploma ile elde edilen memurluk hakkının, kazanılmış bir hak olarak değerlendirilemeyeceğini hüküm altına aldı.