8 yıldır düzenli olarak yapılan, Türkiye tarihinde iz bırakmış öncü kadınları yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacını taşıyan Öncü Kadınlar sergisi kapılarını açıyor. Tarihimize ismini altın harflerle yazdırmış, ilklere öncülük etmiş kadınların, usta sanatçıların kişisel kurgularıyla ve özgün teknikleri ile resmedildiği sergi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nden bir gün sonra 9 Mart'ta saat 17:00'da Bandırma Biga'da kapılarını açacak. 9-19 Mart tarihleri arasında Bandırma Belediyesi Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleşecek olan sergide, Türkiye tarihine damga vurmuş kadınlar anlatılacak. Bugüne dek başta İstanbul olmak üzere pek çok ilde düzenlenen serginin amacı, öncü kadınlarımızı anlamak ve mücadelelerine saygı duruşunda bulunmak olarak belirtiliyor. 

KAHRAMAN KADINLAR 

Sergide, Nene Hatun, Salı Kadın, Kara Fatma, Şerife Bacı gibi kahraman kadınlarımız, Dr. Türkan Saylan, Heykeltraş Sabiha Bengütaş, Avukat Süreyya Ağaoğlu gibi ilk meslek sahibi kadınlar, Afife Jale, Semiha Berksoy, İdil Biret, Suna Kan gibi başarılı kadınların yanı sıra Mihri Müşfik ve Keriman Halis gibi kadınların da portreleri yer alıyor. 

Toplam, 40 kadın ressamın hazırladığı 50 eserden oluşan sergiye her gün yenileri eklenmeye devam ediyor. Küratör ve Ressam Ülkü Cılızoğlu'nun projesi olan serginin, kalıcı ve gezici bir müze olarak hazırlanması hedefleniyor. Açıldığı her şehirde büyük bir ziyaretçi akınına uğrayan sergi, 9 Mart'ta Biga'da kapılarını açacak.

Sergideki çizimleri yapan isimler ise şöyle: Ayşe Erkan, Ayten Akgürbüz, Ayten Durukan, Aysel Erez, Aşupka Esen, Azniv Çoban, Başak Tiryakinakip, Canan Arabacı, Ceyda Ildıroğlu, Dilek Bölükbaşı, Dilek Nadas, Esra Alkan, Frida Vinci, Harika Ören, Kuzey Ulufer, Meliha Özer, Mediha Tekin, Meryem Kılıç, Mine Atabay, Mine Arasan, Mine Bağ, Mine Özkul, Mücella Balyemez, Nadire Sönmez, Necla Sayacı, Nilgün Karatopraklı, Nur Ulubil, Öznur Kesler, Rahime Dizdaroğlu, Rahime Halide Soysal, Seran Tepeoğlu, Simay Bodur, Tülin Atabay, Ülkü Cılızoğlu, Ziya Yılmaz.

Sibel GÜLERÖSYLER / ÖZEL HABER