28 Eylül'den bu yana tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Türk sporunun efsane ismi Naim Süleymanoğlu (50), bugün Edirnekapı Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlandı. Süleymanoğlu için Fatih Camii'nde cenaze töreni düzenlendi. Cenaze için sabahın erken saatlerinden itibaren camii çevresinde hazırlıklar yapıldı, önlemler alındı. Camiye çıkan yollar Naim Süleymanoğlu'nun fotoğraflarıyla donatıldı. Törene Başbakan Binali Yıldırım’ın yanı sıra eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu ile çok sayıda kişi katıldı. 

'TÜRK SPORU İÇİN ACI BİR GÜN'

Cenazeye ilk gelen isimlerden biri Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak oldu. Spor Bakanı Bak, " Türk sporu için çok acı bir gün. Milli sporcumuz Naim Süleymanoğlu'nu kaybetmenin acısıyla karşı karşıyayız" dedikten sonra "Dün doktoru haberi bize bildirdi. Biz Sayın Cumhurbaşkanımızla beraber Rize'de kongredeydik. Tedavi sürecinde hep takip etti Sayın Cumhurbaşkanımız. Böylesine önemli bir sporcuya sahip olmak her ülkeye nasip olmaz" diye konuştu.

TABUTUNU ÖPEREK VEDA ETTİ

Süleymanoğlu'nun en önemli rakibi olan Yunan halterci Valerios Leonidis  de cenazeye katıldı. Tabutun başında bir süre bekleyen Leonidis, ardından Süleymanoğlu'nun Türk bayrağına sarılı tabutunu öperek ona veda etti. Bu sırada duygusal anlar yaşandı.

TÜRKOĞLU: ÇOK DEĞERLİ BİR İNSANDI

Naim Süleymanoğlu'nun cenazesi için Fatih Camii'ne gelen Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Başkanı Hidayet Türkoğlu, açıklamalarda bulundu. Türkoğlu, ''Türk sporunun özellikle 90'larda dünya anlamında tanınmasında baş rolde olan bir büyüğümüzdü'' dedi.

Naim Süleymanoğlu'nun parmakla gösterilecek biri olduğunu dile getiren Türkoğlu, ''Gurur duyduğumuz insanlardan bir tanesiydi. Türk sporunun özellikle 90'larda gerçekten dünya anlamında tanınmasında baş rolde olan bir büyüğümüzdü. Onun sayesinde hem olimpiyatları hem de dünya şampiyonasının anlamını ve ülkenin o süreçte yaşamış olduğu sevinci hep beraber hatırlarız. Bu genç yaşta hayatımızdan gitmesin tüm Türkiye'yi üzmüştür. Hepimizin başı sağ olsun. Ailesine Allah'tan sabır diliyoruz. Kolay bir süreç değildir. Biz de son görevimizi yapmak için buradayız mekanı cennet olsun" şeklinde konuştu.

Naim Süleymanoğlu ile daha önceden tanıştıklarını ama hastalık sürecinden dolayı görüşemediklerini kaydeden Hidayet Türkoğlu, ''Kendisi de zor bir süreçten geçiyordu. Allah ailesine sabır versin, çok değerli bir insandı. Türk sporunun dünyada tanınması açısından 90'lı yıllarda çok değerliydi'' diye konuştu.

"MANEVİ ABİSİYİM"

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal da Naim Süleymanoğlu'nun babasının manevi oğlu olduğunu hatırlatarak, "Ben de onun manevi ağabeyi oluyorum. İlk günlerini hatırlıyorum. Pırıl pırıl bir insandı. Hiçbir zaman kimseyi üzmedi. Dünyada hala onun kırdığı rekor kırılamadı. Kimsenin de kırabileceğini sanmıyorum" dedi. 

"HİÇBİR ZAMAN UNUTMAYACAĞIZ"

CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi de cenazeye katılan isimler arasında yer aldı. Naim Süleymanoğlu'nun göçmen kuşağının temsilcilerinden olduğunu söyleyen Hamzaçebi, "Şampiyonlukların başlangıcını ateşlemişti. Müthiş bir insandı. 'Cep Herkülü' boşuna denmedi. Çok güzel harika bir insandı. Hiçbir zaman unutmayacağız" ifadesini kullandı. 

'GÜZEL ANILARIMIZ OLDU'

Olimpiyat ve dünya şampiyonu eski milli halterci Naim Süleymanoğlu için Fatih Camii'nde düzenlenen cenaze namazına katılan Hamza Yerlikaya, üzgün olduğunu dile getirdi. 

Naim Süleymanoğlu'nu en son Cumhurbaşkanı ile birlikte ziyaret ettiklerini dile getiren Hamza Yerlikaya, ''Güzel anılarımız oldu. Orada 'devletimi çok seviyorum' dedi. Yanına çağırdı, oturduk. 'Cumhurbaşkanım sizi çok seviyorum. Spora çok katkınız var. Devletimizi, milletimizi çok seviyorum' dedi. Efsaneydi. Mekanı cennet olsun. Büyük insandı. Kalplerde yaşayacak. Allah taksiratını affetsin. Her nefis ölümü tadacak. Milletimizin ve spor camiamızın başı sağ olsun'' dedi.

Süleymanoğlu'nun her zaman spora hizmet ettiğini ifade eden Yerlikaya, "Dünya halterine hizmet etmek istiyorum' demişti. Sürekli söylerdi, konuşurduk. 2009'da tedavi edildi. Sonraki süreçte Cumhurbaşkanımız açıklama yapmıştı. Naim'e destek zamanı diye. Evime de yakın bir yerde tedavi görüyordu. Akşamları da ailesiyle birlikte oluyorduk. 'Milletimizi, devletimizi çok seviyorum, Cumhurbaşkanımıza çok bağlıyım derdi'' diye konuştu. (Ajanslar)