Son günlerde Arakanlı Müslümanların katledildiği Myanmar ordusu bir eğitim uçağıyla iletişimi kaybettiklerini açıkladı. Uçağın yerel saatle sabah 9.18'de Pathein kasabasında havada kaybolduğu bildirildi. Uçakta kaç kişinin olduğu açıklanmazken, içinde hem sivil hem de askerlerin olduğu belirtildi.

UÇAKTA KAÇ KİŞİNİN OLDUĞU BİLİNMİYOR

Arakanlı Müslümanlar'ın büyük bir dram yaşadığı Myanmar'da bir eğitim uçağının kaybolduğu belirtiliyor. Myanmar Ordusu uçakla iletişimi kaybettiklerini açıkladı. Uçak yerel saatle sabah 9.18'de Pathein kasabasında havada kayboldu. Uçakta kaç kişinin olduğu bilinmiyor. Ancak uçağın içinde hem sivil hem de askerlerin olduğu belirtiliyor.

'NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ SAHİBİ KYİ'DEN ÖDÜL GERİ ALINSIN'

Myanmar'ın Nobel Barış Ödülü sahibi lideri Aung San Suu Kyi başta Bangladeş, Endonezya ve Pakistan olmak üzere Müslüman ülkerin büyük baskısı altında. Dünyadan tepki yağan Aung San Suu Kyi'ye art arda çağrılar geliyor. Bölge ülkelerde Kyi karşıtı çok sayıda gösteri düzenleniyor. Endonezya Dışileri Bakanı Suu Kyi'nin eline kan bulaştığını söyledi. Merkezi Fas’ın başkenti Rabat’ta bulunan ISESCO (İslami Eğitim Bilim ve Kültürel Organizasyon), Nobel Barış Ödülü komitesinden,  Kyi’nin ülkesinde yaşanan insanlık suçuna karşı gösterdiği tutumdan ötürü ödülünün geri alınması talep etti.

Aung San Suu Kyi 1991 yılında Nobel Barış Ödülüne layık görülmüştü.

YÜZ BİNLERCE ARAKANLI BANGLADEŞ'E GEÇTİ

Birleşmiş Milletler'in yaptığı açıklamaya göre Myanmar'ın Arakan eyaletinde ordu ve Budist milliyetçilerin saldırılarından kaçarak Bangladeş'e ulaşan Arakanlı Müslümanların sayısının 11. gün itibariyle 123 bini geçtiği belirtildi. Ayrıca, Bangladeş'e geçen Arakanlı Müslümanlardan bir kısmının Cox Bazar kentindeki kamplara gittiği ve şu anda bu kampların kapasitesinin aşıldığı ifade edildi.

Dün bölgede bir patlama meydana gelmiş, bacağını kaybeden bir kadın tedavi için Bangladeş'e getirilmişti. Bangladeş sınır polisi Myanmar'ın yaklaşık 50 kilometre içinde meydana gelen patlamayı doğrulamış, Reuters haber ajansı muhabiri patlama sesi ve sonrasında yükselen dumanı gördüğünü söylemişti.  Rohingya yani Arakanlı Müslümanlar 25 Ağustos'tan bu yana Myanmar polis güçleri ve askerlerinin şiddetine maruz kalıyor. Çatışmalarda en az 400 Arakanlı'nın öldürüldüğü bellirtiliyor. Ancak kimi kaynaklara göre ölü sayısı binden fazla.

BM TEMSİLCİLERİNİN BÖLGEYE GİRİLMESİNE İZİN VERİLMİYOR

Myanmar yönetimi ülkeye  basın mansubu ya da Birlemiş Milletler İnsan Hakları Örgütü'nden temsilcilerin girmesine izin vermiyor. Bu sebeple herçek kayıp tam olarak bilinmiyor.  Myanmar'dan Bangladeş'e kaçmayı başaran Arakanlılar'ın sayısı 90 bini geçti. Kaçış sırasında da çok sayıda can kaybı yaşanıyor. Son açıklanna rakama göre Naf Nehri'nden geçişlerde 39 Arakanlı Müslüman boğularak hayatını kaybetti.(Reuters)