İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri Cezaevi karşısında oluşturulan binada görülen 7. duruşmada karar açıklandı. Davada sanıkların son sözlerinin de alınmasının ardından duruşmaya saat 18.00'de ara verildi. 2 saat sonra duruşma salona gelen mahkeme heyeti, kararını açıklamadan önce  “Duruşma salonunu tahsis eden, her türlü yardımda bulunan Adalet Bakanlığı'na tüm bakanlık teşkilatımıza, Hakimler Savcılar Kurulu'na (HSK) teşekkür ediyoruz. Aynı zamanda bu zor yargılamayı devlet terbiyesine yaraşır şekilde götürmemiz konusunda yardımcı olduğunuz için size de teşekkür ediyoruz. Biz bir kanaate ulaştık. Takdir hakkımızı kullandık, yasa yolu var" ifadelerini kullandı. 

 YURTDIŞINA ÇIKIŞI YASAK

Mahkeme heyeti, tutuklu sanık eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'yu “Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım" suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı. Mutlu'nun tahliyesine karar veren mahkeme heyeti, ayrıca sanık Mutlu'ya yurtdışına çıkış yasağı koydu. Tutuksuz sanık İstanbul eski Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın da “Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım" suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı. Çapkın hakkında yurtdışına çıkış yasağı konulmasına karar veren mahkeme heyeti Çapkın hakkındaki adli kontrol kararının kaldırılmasına da hükmetti. Mahkeme heyeti, eski Kadıköy Kaymakamı Birol Kurubal, eski Sancaktepe Kaymakamı Feyzullah Özcan, eski Mülkiye Başmüfettişi Gürkan Polat, eski İstanbul Vali Yardımcısı Haluk Nadir, eski Pendik Kaymakamı Osman Tunç ve eski Mülkiye Başmüfettişi Yılmaz Kurt'un tüm suçlardan ayrı ayrı beraatlerine karar verdi. Mahkeme heyeti, eski Bağcılar Kaymakamı Erdal Çakır'ın “Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan 5 yıl hapis cezasına çaptırdı. Çakır'ın tutukluluk halinin de devamına hükmedildi. Eski Artvin ve Hakkari Valisi Necmettin Kalkan'ın da “Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezası veren mahkeme heyeti, Kalkan'ın tahliyesini karar vererek, yurt dışına çıkış yasağı koydu. Eski Muğla Valisi Fatih Şahin, eski Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Mürteza Balcı ve eski Rize ve Çorum Valisi Nurullah Çakır'ın “Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan ayrı ayrı 7 yıl 6'şar ay hapsine karar veren mahkeme, sanıkların tutukluluk halinin devamını kararlaştırdı. Eski Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan'ın “Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, sanık Yavaşcan'ın tutukluluk halinin devamına hükmetti. 

 'ADALET SİSTEMİNE İNANDIK'

Mahkeme heyeti, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", “TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs", “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve “Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Kanunu'na muhalefet" suçlarından tüm sanıkların ayrı ayrı beraatlerine karar verdi. Öte yandan, üye hakim, sanıklar Hüseyin Avni Mutlu, Hüseyin Çapkın ve Necmettin Kalkan'ın tüm suçlardan beraat etmesi kararına  muhalefet şerhi koydu. Kararın ardından duruşmadan ayrılan Hüseyin Çapkın; "Türk adaletine hep inandık, güvendik tahliye olduk. Küçük bir takıntımız var ama tahliye olduk tabi. Adalet sistemine inandık, çok şükür tahliye olduk, sevinçliyiz. Bizden vatan haini çıkmaz. Özeti bu." dedi.