Başakşehir'de bulunan Atatürk Olimpiyat Stadı çevresinde arsası olan vatandaşlar arsaları kamulaştırma kapsamına alınınca, 60 yıllık arsalarına çivi daha çakamıyor.  Başakşehir Ziya Gökalp Mahallesi'nde bulunan Atatürk Olimpiyat Stadı çevresinde arsası olan vatandaşlar, arazileri kamulaştırma kapsamına alındığı için yıllardır mağdur ediliyor. Başakşehir Belediyesi tarafından arsalarına 350 TL kıymet biçilmesine tepki gösteren vatandaşlar, konu ile ilgili hukuki mücadelelerini de sürdürüyor. 

MİLYONLUK PROJELER VAR

1955 yılında ilk arsayı alan vatandaşlar, tam 3 kuşaktır arsalarının hak ettiği bedeli alması için uğraş veriyor. Arsalarının metrekaresinin en az 5 bin TL olduğunu söyleyen vatandaşlar, etraflarında bulunan Bosphorus City, Ağaoğlu, Emlak Konut, Nida Park gibi projelere rağmen neden kendi arsalarına imar izni verilmediğini soruyor. Hafriyatçıların geceleri kaçak döküm yaptıkları arsalarında küçük tepecikler oluştuğunu da belirten vatandaşlar, "Biz bu arsaları aldığımız dönemlerde her yer düzlüktü. Bizlere bu kaçak dökümlerin de hesabı verilsin" diyor.

MAĞDURLAR DERNEK KURDU

Başakşehir Belediyesi ile Gençlik ve Spor Bakanlığı İl Genel Müdürlüğü, Maliye Bakanlığı ve İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu tarafından imzalanan, 'İstanbul Olimpiyat Parkı Alanındaki Mülkiyet ve İmar Problemlerinin Çözümüne Dair Protokol' kapsamında kamulaştırılan araziler yıllarca atıl durumda bekletildi. 2000'li yılların başında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nü kamulaştırma girişiminde bulundu ve sonrasında tek taraflı olarak kamulaştırmadan vazgeçtiği biliniyor. İdarenin kamulaştırmadan vazgeçmesine rağmen yıllardır vatandaşların kullanımına açılmayan arsalar, şimdilerde İstanbul'un en değer kazanan arsalarından birisi haline geldi.

Vatandaşlar ise konu ile ilgili yetkili her mercinin kapısını çaldıklarını ve kesin bir cevap alamadıklarını söylüyor. Hatta tüm mağdurların bir araya gelerek açmış oldukları Olimpiyat Stadı Çevresi Kamulaştırma Mağdurları Derneği isimli bir dernek de bulunuyor. 

'AİHM'E KADAR GİDECEĞİZ'

Dernek tarafından düzenlenen basın açıklamasına CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ve CHP Başakşehir İlçe Başkanı Özgür Karabat'da destek verdi. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Olimpiyat Stadı Çevresi Kamulaştırma Mağdurları Derneği Başkanı Ertekin Aksu, yapılacak kamulaştırmanın bir rant kapısı haline gelmesine izin vermeyeceklerini belirterek, "Vatandaşların arsalarının hak ettiği bedeli alması için mücadele ediyoruz. Aksi takdirde yasal olan tüm haklarımızı sonuna kadar kullanacak ve konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacağız" dedi.
Basın açıklamasında konuşan CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, "Mağdurların her zaman yanında olacağız. Düşünün ki, 50 yıl önce almış olduğunuz arsayı birileri gelip gasp ediyor. Bu arsalar milli emlak arsalarıdır ve kamu kurumlarının bu arsalara ihtiyacı varsa, önce bu ihtiyaçlar devletin arazilerinden karşılanmalıdır. Bu mağduriyetlerin tamamını meclise taşıyacağım, bakanla da konuşacağım. Bu bir vicdan meselesidir" şeklinde konuştu.

Kucağına verilen bir bebeği seven Tekin, bebeğin babası doğduğu zaman bu arsaların alındığını öğrenince de kısa süreli bir şaşkınlık yaşadı.

Sibel GÜLERSÖYLER / İSTANBUL GAZETESİ