Geçenlerde yazmış ve endişelerimizi de yansıtmıştık.

Menbiç, Türkiye'nin güvenliği açısından önemli. Operasyon Afrin ile sınırlı kalırsa Menbiç'deki durum baş ağrıtmaya devam edecek. Bu nedenle TSK, operasyonları Menbiç üzerinde de sürdürme kararında.

Ancak, Menbiç silah deposu ve Amerikalı askerler de burada bulunuyor. YPG/ PKK'lı iyi eğritilmiş teröristler burada Amerikan şemsiyesi altında. TSK, buraya bir operasyon başlatırsa Amerikalı askerlerle çatışma noktasına gelinir mi? Korkulen olur mu? Bu sorulara yanıt aranıyor.

Amerikalı komutanlar bu konuda Türkiye ile sürekli görüşme içinde olduklarını söylüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise açıklamalarında "Önümüze kim çıkarsa bakmayız, ezer geçeriz" diyor.

Amerika terör örgütü PKK/ YPG'den vaz geçmiyor. Bu örgütü müttefik olarak görüyor. IŞİD karşıtı mücadele eden kara gücü olarak da tanımlıyor.

Bu noktada şuraya dikkat:

Rusya, Menbiç'te Türkiye ile Amerika'nın karşı karşıya gelmesinden memnun. Suriye ve bölgede daha da etkin hale gelebilmesi için iki müttefikin kapışma noktasına gelmesi Rusya'nın işine gelecek. Bu, aynı zamanda Esad ve İran'ın da çıkarı olarak değerlendirilebilir.

Konu Türkiye açısından son derece önemli ve hayatidir.

Ancak, geçenlerde New York Times Gazetesi'nde yayınlanan bir haber analizde Amerika'nın kesin olarak PKK/ PYD'den vaz geçmeyeceği ve Menbiç'ten geri adım atmayacağı konusu işlendi.

Amerikan New York Times gazetesi Türkiye ile ABD'nin Münbiç'te tarihte ilk kez karşı karşıya gelebileceğini öne sürdü. Gazetedeki haber-analizde ABD'nin PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD/YPG'ye her türlü istihbarat ve silah desteğini verdiği de somut olaylarla aktarılıyor. Amerika'nın Menbiç'ten çıkmayacağı da aynı kaynaklarca dile getiriliyor.

Amerikan New York Times gazetesinin muhabiri, ABD birliklerinin de bulunduğu ve Türkiye'nin Zeytin Dalı Harekâtı'nı genişleteceğini söylediği Münbic'e giderek bir izlenim yazısı kaleme aldı. Muhabire göre Münbiç'teki PYD/YPG yapılanması, ABD'nin desteğinin süreceğine güveniyor. Yapılan analizde "Eğer Türkiye, Münbic'deki Kürt güçlerine ve müttefiklerine yönelik operasyon başlatırsa ve ABD de buna cevap verirse, NATO üzerinde oluşacak baskı son derece ciddi olacak" deniliyor.

New York Times muhabiri bölgedeki durumu şöyle yansıtıyor, birlikte okuyalım:

"Suriye'de ABD destekli silahlı PYD/YPG ile Türkiye destekli ÖSO arasındaki cephe hattı, Münbic'in 13 kilometre kuzeyinde yer alıyor. Arazi boş. Yeni dikilmiş zeytinlikler ve her birkaç yüz metreye kurulmuş üstü kapalı mevziler var. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuzey Suriye'deki silahlı Kürt varlığını ortadan kaldırma emri verirse, Türk güçlerinin geçeceği yerler burası: Sayur Çayı Vadisi. Ancak aynı zamanda ABD'nin NATO müttefiki Türkiye'ye bırakmayacağını söylediği hat da burası... İki NATO müttefikinin çatışmaya girme ihtimali daha önce yaşanmış bir şey değil. Ancak ABD ve Türkiye arasında yıllardır giderek kötüleşen ilişkilerin o noktaya gelmesi akla gelmeyecek bir gelişme de değil. Eğer Türkiye, Münbic'deki Kürt güçlerine ve müttefiklerine yönelik operasyon başlatırsa ve ABD de buna cevap verirse, NATO üzerinde oluşacak baskı son derece ciddi olacak. Bu cephenin PYD/YPG komutanı Münbic Askeri Konseyi'nden Şiar Gerde.Bulunduğu noktanın ne kadar kritik olduğunun farkında. Gerde, siyasi anlamda Amerikalıların arkalarında durduğunu düşünüyor. Münbic Askeri Konseyi, büyük ölçüde PYD/YPG'li Kürtlerin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin çizgisinde. Her ne kadar Konsey militanlarının büyük kısmı Arap olsa da komutanlar Gerde gibi Kürt. İstihbarat desteği de ABD'den Gerde, bir Samsung tablet bilgisayar çıkarıp internetten askeri haritaları inceliyor; Türkiye'deki bir GSM operatörünün sağladığı güçlü sinyal sayesinde. Birçok Kürt militan gibi Gerde'nin de resmi bir rütbesi yok. Kuzeydoğuyu işaret edip beyaz toprak yapıları gösteriyor. O bölgenin Türk üssü olduğunu söylüyor. Türk askerinin bölgeye artık topçu atışı yapmadığını da belirten Gerde, top mermilerinin kraterler açtığını, yakındaki ABD askerlerinin de gelip bu kraterleri hızlıca görüntülediğini anlattı. Top mermilerinin ABD ve Türkiye arasında bu bölge için sağlanan ateşkesin ihlali olacağını da hatırlattı. Münbic'deki ateşkes yaklaşık bir yıldır ciddi ihlaller olmaksızın sürüyor. Gerde, 'Amerikalılar buraya çok gelir' diyor ve ekliyor: 'Onlara güvenebileceğimizi biliyoruz. Bize söz verdiler.' Bir anda görünmeyen bir insansız hava aracının motor sesleri duyuluyor ve herkes kafasını gökyüzüne çeviriyor. Gerde, 'Amerikalılar' diyor. Ardından Gerde'nin telsizine bir uyarı geliyor: Türklerin insansız hava araçları bulunduğumuz noktaya yaklaşıyor. Çok geçmeden bir çift İHA motorunun sesini duymaya başlıyoruz."