Katıldığı canlı yayın programında gündemdeki soruları değerlendiren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD’nin DEAŞ’la Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk’ün İdlib’teki terör örgütlerinin mevcudiyetiyle Türkiye’yi ilişkilendiren değerlendirmeleriyle ilgili olarak "İdlib’teki bu terör örgütü yapılanmasının Türkiye ile ilişkilendirilmeye çalışılması, böyle bir imada bulunulması kabul edilebilir bir şey değil." dedi. 

'DAEŞ'LE MÜCADELEDE BİR TAKIM TEMEL HATALAR YAPILDI'

Kalın, Suriye’deki savaşın 6 yıllık geçmişine bakıldığında konjonktürel hareketliliklerin yaşanmasının rutin haline geldiğini söyledi. Başından bu yana DEAŞ’la mücadele stratejisinde bir takım temel hataların yapıldığını kaydeden Kalın, sözlerini şöyle sürdürdü: “DEAŞ’la mücadele koalisyonunda 40-50 tane ülke var farklı kapasitelerle katılan ama hakikaten bölgenin, dünyanın önde gelen ülkeleri var.

50 ÜLKE DEAŞ’I BİTİREMİYOR!

Bu kadar gücün karşısında DEAŞ diye bir örgüt var ve bu örgüt bir türlü bitirilemiyor, 1 yıldır, 2 yıldır, 3 yıldır bir türlü bitirilemiyor. Burada bir soru sorulması lazım. Bu rasyonel bir şey değil. Bu kadar ABD’den Körfez ülkelerine, çeşitli Avrupa ülkelerinden daha uzak Avustralya gibi ülkelere kadar bu koalisyon içinde yer alan ülkelerin bir sürü imkan ve kabiliyetleri bir araya getirildiğinde 10 bin, 20 bin, 30 bin mensubu olan bu terör örgütünün çoktan ortadan kaldırılması gerekirdi. Bunun olmadığını gördük.

TRUMP’IN PKK ÇELİŞKİSİ

Bir de buna başka bir şey daha eklendi Suriye sahasında, PKK’nın Suriye kolu olan PYD, YPG terör örgütü eklendi. Bu da yine Obama yönetiminin izlediği politikanın bir neticesi olarak çıktı maalesef Trump yönetimi de aynı politikayı devam ettirdi. Orada da ilginç bir hem çelişki diyebilirsiniz hem de belki çok da şaşılacak bir şey değil diye de bakılabilir Trump, geldiğinde adeta bir anti Obama gündemiyle geldi. Obama ne yaptıysa onu iptal edeceğini, onu ortadan kaldıracağını söyledi. Esed rejimini vurdu bile bir defa bu vaatlerle gelmesine rağmen PYD konusunda Obama yönetiminin bıraktığı yerden aynen devam etti.”

MCGURK’UN AÇIKLAMASI KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL

ABD’nin DEAŞ’la Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk’ün İdlib’teki terör örgütlerinin mevcudiyetiyle Türkiye’yi ilişkilendiren değerlendirmelerine değinen Kalın, şu ifadeleri kullandı: “Şimdi DEAŞ’la mücadele özel temsilcisi kişi de o dönemden kalma devam eden bir görevli ve zaman zaman onun PYD’lilerle, YPG’lilerle görüşmeleri, çektiği fotoğraflar, ziyaretler vesaireler basına da yansıyor. Resmi görüşmeler çerçevesinde Türkiye’ye de geliyor, heyet çerçevesinde. Bu son Middle East Institute’de yaptığı açıklama bizim için tabii ki kabul edilebilir bir şey değil. İdlib’teki bu terör örgütü yapılanmasının Türkiye ile ilişkilendirilmeye çalışılması, böyle bir imada bulunulması kabul edilebilir bir şey değil. Neden? İdlib’i biz kontrol etmiyoruz.” (Yeni Şafak)