17 Temmuz tarihi ile OHAL Komisyonu başvuruları başladı. Peki hangi işlemler için OHAL Komisyonuna başvurulmaz? OHAL Komisyonu görev alanına gören konular nelerdir? İşte merak edilen OHAL Komisyonu başvuru detayları...

OHAL KOMİSYONUNUN GÖREV ALANINA GİREN KONULAR

Hangi konulardan dolayı OHAL Komisyonuna başvuru yapılabileceği, Tebliğin 3. maddesinde açıklanmıştır. Bunlar şu şekildedir:

"KHK'lara; 
a) Kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarma ya da ilişiğin kesilmesi.
b) Öğrencilikle ilişiğin kesilmesi.
c) Dernekler, vakıflar, sendika, federasyon ve konfederasyonlar, özel sağlık kuruluşları, özel öğretim kurumları, vakıf yükseköğretim kurumları, özel radyo ve televizyon kuruluşları, gazete ve dergiler, haber ajansları, yayınevleri ve dağıtım kanallarının kapatılması.
ç) Emekli personelin rütbelerinin alınması."

OHAL KOMİSYONUNUN GÖREV ALANINA GİRMEYEN KONULAR

KHK'larla tesis edilmeyen işlemeler komisyonun görev alanına girmemektedir.

Örneğin Bakanlığın idari kararıyla ihraç olanlar komisyona başvuramamaktadır. Zira bunlar için yargı yolu açıktır ve bu durumdakilerin yargı yoluna başvurması gerekmektedir. Tebliğin 3/3 maddesinde şu hüküm yer almaktadır: "(3) Bu maddede belirtilen işlemlere bağlı olarak olağanüstü hal kapsamında yürürlüğe konulan kanun hükmünde kararnamelerde yer alan ilave tedbirler ile kanun yollarının açık olduğu işlemler hakkında ayrıca başvuru yapılamaz."

Ayrıca, kapatılan bir eğitim kurumundan dolayı çalışma izninin iptali de komisyonun görev alanına girmemektedir. Bunlar da idari karardır. Bu idari kararlar için yargı yoluna başvurulabilmektedir.

Komisyonun görev alanına girmeyen bir diğer konu da açığa alınma işlemleridir. Zira açığa alınma işlemi KHK ile tesis edilen bir işlem değildir.