Her yıl değişen sınav sistemi ile yapboz tahtasına dönen eğitim sisteminin kronik sorunlarından biri olan "kayıt parası" krizi okul öncesi yine gündeme oturdu. Liselere kayıt sisteminin değişmesinin ardından, birçok okul kayıt yapmak için velilerden bağış talebinde bulunuyor. Bazı veliler, bağış yapmadıkları için çocuklarını okula kayıt yaptıramadıklarını iddia ediyor. 

Her yıl kayıt döneminde sıkıntılara yol açan "kayıt parası" yine gündeme oturdu. Milli Eğitim Bakanlığı'nın her yıl okullara genelge göndererek kayıt sırasında para talep edilmemesini belirtmesine rağmen, İstanbul'da birçok okulda kayıt sırasında "mecburi bağış" toplanıyor. Okul yöneticileri, Okul Aile Birliği aracılığıyla kayıt sırasında veliye bağışın mecburi olduğunu söylüyor ve buna gerekçe olarak da "Okula boya-badana yapılacak. Sınıflardaki perdeler, masa örtüleri değiştirilecek" gibi bahaneler sunuluyor.

70 TL VE 2 TOP KAĞIT

Velilerden gelen şikayetler üzerine Başakşehir çevresindeki "kayıt parası" piyasasını soruşturduk. Adını vermek istemeyen bir öğrenci velisi, "Kızımı ilkokula kayıt etmek için geldim. 70 TL para istediler. Okul kayıt parasını ödeyemeyeceğimi söyledim. Onlar da bana bu parayı 8 Eylül'e kadar ödemezsen çocuğunu okula almayız dediler. Maddi durumum kötü. Ne yapacağımı bilmiyorum" şeklinde konuştu.
Bazı veliler de, devlet okulu yöneticilerinin boya-badana yapılacağı, okulda tatilata ihtiyaç olduğunu belirterek kendilerinden bağış talebinde bulunduğunu ve kayıt yaptırmak için de buna boyun eğdiklerini söylüyor. 

Okulların elektrik, su ve doğalgaz faturaları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ödenmesine, ilçe belediyelerinin de okullara boya-badana ve onarım hizmeti vermesine rağmen kayıt parası ısrarı sürüyor. İstanbul'un çoğu ilçesinde çocuklarını okula kaydettirmek için getiren velilerden bağış adı altında 70-100 lira ile bin liraya kadar ulaşan kayıt parası isteniyor. Bu rakam ilçeden ilçeye değişkenlik gösteriyor. Hatta bazı okullarda nakil için 6 bin TL ödeme istendiği de iddia ediliyor. Ödeme yapmak istemeyen velilere ise içerisinde A4 kağıt, posta pulu, dosya poşeti gibi malzemeler olan bir liste verilerek orada bulunan malzemeleri satın almaları isteniyor. Bazı okullarda da Okul Aile Birliği adına açılan hesaba para yatırmaları istenen veliler bulunuyor.

'BÜTÇEMİZ KISITLI' DİYORLAR

Velilerin şikayetlerini ilettiğimiz bir okul müdürü ise, "Veliler çocuklarının temiz bir ortamda eğitim görmelerini istiyor. Bizler de kısıtlı bütçemiz ile en iyi eğitimi vermek için çalışıyoruz. Bu çocukların giderlerinin karşılanması içinde cüzi bir rakam bağış topluyoruz ve velilerimizden de bu noktada anlayış bekliyoruz" diyor.

Ayrıca, öğrencilerden sadece kayıt dönemlerinde değil mezun olduklarında da diploma alabilmek için ödeme istendiği ortaya çıktı. Bu arada, meslek lisesi mezunlarından da "İşyeri açmak için gerekli belge" denilerek bir nevi bonservis veriliyor ve bunun için de ayrıca bağış alınıyor.

Sibel GÜLERSÖYLER