Tarım ve Ormanı Bakanı Bekir Pakdemirli'nin önceki gün "Fındık üreticilerini mağdur etmemek için her türlü önlem alındı" açıklamasının ardından bakanlığa yakın kaynaklar, aslında herhangi bir önlemin henüz görüşülmediğini belirtmişti. Bakan Pakdemirli'nin önceki bakan Eşref Fakıbaba'dan farklı bir politika yürütemeyeceğini söyleyen kaynakların ardından fındıkla ilgili kuruluşlar tek tek açıklama yapmaya başladı. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)'nun Fiskobirlik'in piyasayı regüle edemediğinin altını çizen bakanlık kaynaklarına yanıt Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Sebahattin Arslantürk'ten yanıt geldi. Arslantürk, Karadeniz bölgesinde hasada başlayacak olan fındık üreticilerini uyardı. Fındıktan istenilen gelirin elde edilebilmesi için üreticiye görevler düştüğünü belirten Arslantürk, "Üreticinin mutlaka ürününü piyasaya kontrollü indirmesi ve bir emanet sistemine ürününü teslim etmemesi gerekiyor. Üretici sabredip, gerekli tedbirleri alırsa çok rahatlıkla ürününden istediği geliri elde edebilir" dedi.

'TMO'DAN YÜKSEK FİYAT BEKLİYORUZ'

Arslantürk, fındık rekoltesinin yakın bir tarihte açıklanacağını hatırlatarak, üreticilerin fındığını piyasaya kontrollü bir şekilde indirmesi gerektiğini vurguladı. Arslantürk, "Bu yıl TMO bu yıl yeniden devrede olacağını öngörüyoruz. Vereceği fiyatın da geçmiş yıllara oranla daha iyi olma ihtimali var. Üretici her zaman daha fazlasını bekler ama makul, mantıklı, sürdürülebilir bir fındık ticareti olabilecek bir fiyat olur. Bu noktada üreticiye de görevler düşüyor. Üreticinin mutlaka ürününü piyasaya kontrollü indirmesi ve bir emanet sistemine ürününü teslim etmemesi gerekiyor. Üretici üstüne düşen görevi yaparsa fındıktan istediği geliri elde edebilir" dedi.

'ABD EN BÜYÜK TEHLİKE'

Fındıktaki "düşük fiyat" tartışmalarına Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkanı Edip Sevinç de katıldı. Sevinç, fındık alım fiyatlarına ilişkin konuştu. Sevinç "Fındık fiyatlarının geçen yılki fiyatların altında olacağını düşünmüyorum. Eğer devlet 'Yeniden ben pazarda olacağım, fındık alacağım' derse, ki bunu asla yapmamalı. Yaparsa da geçen yıldan en az enflasyon farkı kadar fiyat farkı vermek zorundadır" dedi. Sevinç, yüzde 5 seviyelerinde fındık üretilen ABD'nin, fındıkla ilgili Türkiye'nin karşısındaki en büyük tehlike olduğunu ve bu nedenle ülkedeki fındık üretiminin artırılması gerektiğini söyledi. Sevinç, "Ülkede fındık üretiminin ve veriminin artırılması gerekiyor. Bizim ihracatçılar olarak bu konuda alnımız ak. Verimin, üretimin artırılması, en önemlisi de maliyetin düşürülebilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Türkiye'deki maliyet dünyadaki maliyetin 2-2,5 misliyse Türk üreticisi ve Türkiye piyasayla rekabet edemez. Yarın Amerika kilo başına 0,2 - 0,3 Cent maliyetle piyasaya girerse biz fındığımızı pazarlayamayız. Şu anda Şili'de maliyet 0,20 Cent. 30 bin ton üretim yapıyorlar fakat ilerleyen süreçte 100- 150 bin ton üretmeyeceklerini garanti edemeyiz. Amerika fındık konusunda Türkiye'nin karşısındaki en büyük tehlike. Muazzam teknoloji ve arazi imkânlarıyla birlikte isterlerse Türkiye kadar fındığı 10 sene içerisinde yetiştirebileceklerini unutmamamız lazım" dedi.

FINDIK HASADI BAŞLADI, YOLLAR FINDIKLA DOLDU

Karadeniz Bölgesi'nde üreticiler, bahçelerinden topladıkları fındıkları satış öncesi Karadeniz Sahil Yolu'ndaki kaldırımlara ve ceplere sererek, kurutmaya başladı. Trabzonlu fındık üreticileri, henüz açıklanmayan taban fiyatın ise ilan edilmesini bekliyor. Sıcak havada, güneşin altında ürünlerini kurutmaya çalışan üreticiler, fındık fiyatının en az 12- 15 lira olarak açıklanmasını bekledikleri söyledi. Bahçesinden toplanan fındığa seçme ve kurutma işlemi yapan Kemalettin Ustaömer, fındığını ne zaman para ederse o zaman satacağını söyledi.