CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Osmanlı'da millet mi vardı?' açıklamasını partisinin grup toplantısında eleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Osmanlı, tam bir millet devletiydi. Osmanlı'yı şahıs devleti sananlar o tarihi hep başkalarının gözünden okumuşlardır. Milletin Cumhuriyet ile başladığını söylemek binlerce yıllık Türk tarihini yok sayarak, bunlara ihanet etmektir. Bunun için biz, tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet, diyoruz. ' dedi. 

'BİR OKU YA'

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları: 

"Osmanlı'da millet mi vardı?" diyor. Sen bir partinin genel başkanısın. Bir oku ya. Okuma özürlü bu. Ardından ne diyor? Millet, Cumhuriyet'le beraber oldu diyor. Bu ve benzeri kişilerin kafasındaki millet ve milliyet Fransız İhtilali ile dünyaya yayılan kavramlardan olunca böyle ortaya çıkabiliyor. Osmanlı, tam bir millet devletiydi. Osmanlı'yı şahıs devleti sananlar o tarihi hep başkalarının gözünden okumuşlardır. Bugün Avrupa'da devletler krallıkla yönetiliyor diye, bunları milliyetsiz mi kabul edeceğiz? Demek ki, yönetim biçimleri ile millet meselesinin hatta demokrasinin doğrudan ilişkisi bulunmuyor. 

'TÜRK TARİHİNİ YOK SAYIYOR' 

Milletin Cumhuriyet ile başladığını söylemek binlerce yıllık Türk tarihini yok sayarak, bunlara ihanet etmektir. Bunun için biz, tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet, diyoruz. 

Burada komşumuz sayılır. Balkanlardan Makedonya Cumhurbaşkanı Ivanov bir tarih profesörüdür. 'Osmanlı'nın millet sistemini örnek alın' der. Bunu özel çalışma yemeğimizde de bize anlatmıştı. Milleti ve milliyeti anlamak için öncelikle kendi geçmişinizi çok iyi bilmeniz gerekir. Rahmetli Erol Güngör'ün ifadesi ile, bizim dilimizin kaynağı eskilerdir, dinimizin kaynağı eskilerdir, soyumuzun kaynağı eskilerdir. Biz Milleti İbrahim'den geliyoruz. Bunu bilmesi lazım. Sen Cumhuriyet dediğin zaman daha dur bakalım ya. Neredesin? 

Bu zata Yahya Kemal'in 1922'de yayımlanan 'Ezansız semtler' yazısını bulup okumasını tavsiye ediyorum. (Habertürk)