Birçok vatandaşımızın kullanmayı henüz alışkanlık haline geitrmediği E Devlet uygulaması hayatımızı kolaylaştırmaya devam ediyor. İnternet üzerinden E Devlet ile resmi işlemleriniz TC kimlik numarası ve şifrelerinizi kullanarak kolaylıkla yapabilirsiniz. E Devlet, devlet kurumları ve kurum çalışanlarının daha verimli çalışabilmesi ve vatandaşlarımızın daha hızlı bir şekilde hizmet alabilmesi için oluşturuldu. Peki E Devlet'e giriş nasıl yapılır, e- devlet şifresi nasıl alınır? E Devlet'te hangi işlemler yapılır? E-devlet ile ilgili tüm detaylar istanbulgazetesi.com'da.



E DEVLET GİRİŞİ İÇİN TIKLA



E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL EDİNİLİR, SİSTEME NASIL GİRİŞ YAPILIR?



E-devlet sistemine giriş yapabilmek için, www.turkiye.gov.tr resmi devlet internet sitesine girmeniz gerekir. E-devlete giriş yapılan bu sitede, giriş yaparken e-imza, e-devlet şifresi, T.C. kimlik numarası kullanılarak giriş yapılabilir. Ayrıca internet bankacılığı üzerinden ve mobil imza kullanılarak da giriş yapılabilir. E-devlet şifreniz yoksa, giriş yapabilmek için almanız gerekir. E-devlet şifresi edinmek için, size en yakın PTT şubesine başvurabilirsiniz.

E-devlet şifresi, cüzi bir miktar karşılığında PTT şubelerinden alınabilmektedir. Bu şifre, tamamen resmi işlemler ile şifreyi alan kişi adına kullanılacağı için, hiçbir şekilde kimseyle paylaşılmaması gerekir. E-devlet şifresini PTT şubesinden aldıktan sonra, yukarıda belirtilen adres üzerinden T.C. kimlik numaranızı ve almış olduğunuz şifreyi belirtilen yerlere yazarak giriş yapabilir ve istediğiniz resmi işlemleri kısa süre içerisinde halledebilirsiniz. Şu anda, e-devlet üzerinden resmi olarak 2 binden fazla işlem yapabilirsiniz, 332 kurumun verdiği resmi hizmetlerden faydalanabilirsiniz. İlk hizmete açıldığında milyonlarca kullanıcıya ulaşan e-devlet sistemi, kullanım olarak yayılmaya ve popülerleşmeye devam etmiştir. Günümüzde neredeyse 33 milyona yakın e-devlet kullanıcısı bulunmaktadır.

E-devlet şifresinin unutulması durumunda ise yapılması gerekenler oldukça basittir. Önem vermeniz gereken nokta, sistemde e-mail adresinizin ve cep telefonu numaranızın kayıtlı olmasıdır. Ayrıca bu iletişim bilgilerinin tümü güncel olmak zorundadır. Bunların olmaması durumunda ise yeni şifreyi, yine belirttiğimiz gibi almanız gerekmektedir. Şifre değiştirmek için ise sisteme giriş yaptıktan sonra, benim sayfam ve şifre ve güvenlik ayarlarım menüsünden şifrenizi istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

E DEVLET ÜZERİNDEN VERİLEN E-HİZMETLER NELERDİR?

1- Adalet Bakanlığı

- Mahkeme Dava Dosyası Sorgulama

- Adli Sicil Kaydı Sorgulama ve Belge Doğrulama

2- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı

- Gelir Testi Sonucu Sorgulama

- Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama

- Şehit Yakınları, Gazi ve Gazi Yakınları İstihdam Başvuru Sorgulama

3- Başbakanlık

- BİMER Yeni Başvuru

- BİMER Başvuru Sonucu Sorgulama

4- Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu

- Mobil/Sabit/İnternet/Kablo TV/Uydu İşletmecilerinden Borç ve Alacak Sorgulama

- Baz İstasyonları Ölçüm Bilgileri

- IMEI - Cep Telefonu Numarası Eşleştirme

- IMEI Kaydet

- IMEI Sorgulama

- Numara Taşıma Sorgulama

5- Doğal Afet Sigortaları Kurumu

- Poliçe Sorgulama

6- Emniyet Genel Müdürlüğü

- Araç Sorgulama

- Sürücü Belgesi Ceza Puanı Sorgulama

7- Milli Eğitim Bakanlığı

- MEB Sınav Sonuç Sorgulama

- MEB Sınav Yeri Sorgulama

8- Milli Savunma Bakanlığı

- Askerlik Durum Belgesi Sorgulama

- ASAL Bedelli Askerlik Başvurusu

- ASAL Celp Dönem Tercihi

9- PTT

- Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Hesap Bilgileri Sorgulama

- Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) İhlali Geçiş Bilgileri Sorgulama

10- Sosyal Güvenlik Kurumu

- 4A Emekli Aylığı Kesintileri

- 4A Emekli Aylık Bilgisi

- 4A Emekli Ödeme Bilgileri

- 4B Borç Durumu

- 4B Emekli Aylığı Kesintileri

- 4B Aylık Bilgisi

- 4B Tescil Kaydı

- 4C Emekli Aylığı Kesintileri

- 4C Bir Aylık Maaş Tercihi

- 4C Tescil Kaydı