Gizliliğinin sızması nedeniyle, hareket saati gece saat 02.00 den 6 saat geriye akşam saat 20.00’a çekildiği ortaya çıkan başarısız darbe girişiminin akamete uğratılıp bir asker, 5 polis ve 94 sivil vatandaşın şehit verildiği İstanbul’da, darbecilerin işgal ettiği Ulustaki TRT binası ile Harbiye’deki Radyo evi binası baskını ise güvenlik kameralarına böyle yansıdı. Milliyet'ten Ferit Zengin'in haberine göre; Ağırlaştırılmış 3’er kez müebbet hapis cezalarıyla yargılanan darbecilerin İstanbul’da, 15 Temmuz şehitler köprüsünde akşam saatlerinde trafiği keserek başlattığı darbe girişiminin devamında, Hasdal’daki kışladan kamyonlarla ve helikopterlerle getirilen askerlerin işgal ettiği TRT’nin İstanbul’daki yerleşkelerinden ilki Şişli Harbiye caddesinde bulunan Radyo Binası oldu.

İÇTİMA ALIP HAREKETE GEÇTİLER

Yedisi rütbeli olmak üzere 24’ü tutuklu 32 darbeci askerin gerçekleştirip, Fahrettin Yavuz, Murat Demirci ve Jaouand Meroune isimli 3 şahısın şehit olup 50 kişinin yaralandığının ortaya çıktığı baskın, Hasdal kışlasında akşam saat 20.00 da içtimaya çağrılan askerlerin “terör saldırısı var” yalanıyla araçlara doldurularak radyo binası önüne getirilmesiyle başladı.

SUBAY’A “YILDIRIM HAREKAT”,  ER’E “TERÖR SALDIRISI”

Hazırlanan iddianame ve savunmalarda orta düzey subayları “yıldırım harekatı”, baskına katılan erler’i ise “terör saldırısı var” yalanıyla kandırarak Harbiye caddesine gönderen darbe yöneticilerinin emriyle, güvenlik kamera kayıtlarına göre 22.20 de radyo binası önüne gelen ve 22.28 de ellerindeki uzun namlulu silahlarla binadan içeri giren darbeci subay ve erlerin ilk eylemi, dış kapı ve bina güvenliğini sağlayan güvenlik görevlilerini silah doğrultup yere yatırarak etkisiz hale getirmeleri oldu.

OTEL'E, FIRIN'A, VATANDAŞ!A YAYILIM ATEŞİ

Güvenlik görevlilerini etkisiz hale getirip binayı işgal eden ve çalışanları zor kullanarak binadan tasfiye eden darbeciler, kamu kurumları arasındaki haberleşmeyi engellemek için de binanın elektriklerini kestikten sonra, darbe girişimini duyup sokağa çıkan ve işgale karşı binanın önünde toplanan halkın üzerine ve bina karşısında bulunan Hilton Oteli'ne, fırıncıya, özel araçlara ve 2 polis aracına uzun namlulu silahlarla yayılım ateşinde bulunduğu saptandı.

7 SAAT İŞGAL VE ÇATIŞMA

Akşam saat 22.30 da işgal ettikleri binayı kurtarmaya çalışan halk ve güvenlik kuvvetleriyle çatışmaya giren darbeciler, Sabah saatlerine kadar çatıştıkları polise ise darbenin yurt genelinde başarısız olup darbeyi yöneten isimlerin birbirlerine “ run” mesajı geçmesinin ardından sabah 05.30 itibariyle teslim oldular.

İLÇE MÜDÜRÜNÜ VURUP YARALADILAR

Arasında dönemin Şişli Emniyet Müdürü Melih Ekici’nin makam aracının da bulunduğu polislerin üzerine yayılım ateşi açan ve Ekici’nin de arasında bulunduğu 50 kişiyi yaraladıktan sonra teslim olan darbecileri ise polis, yere yatırarak teslim alıp bindirdiği araçlarla emniyet merkezlerine götürdü.

"HALK BİZİZ, DIŞARDAKİLER DAEŞ’Lİ, PKK’LI"

Baskın ve çatışmalar sırasında erlerin telefonlarını topladıkları ve  “dışardakiler halk değil, onlar DAEŞ’li, PKK’lı. Halk biziz, halk sizsiniz” diyerek kandırıp motive ettikleri mahkeme kayıtlarına giren darbenin beyin isimlerinin, “oyun bitti, kaçın” şeklinde birbirlerine çektikleri mesajların ardından sabaha karşı teslim olan darbecilerden temizlenen bina içerisinde arama ve inceleme yapılmasının ardından çalışanlarına teslim edildi.

Bu baskından yarım saat sonra ise yine Hasdal Kışlasından, yine “terör saldırısı” var yalanıyla içtiması alınan 45 er, bir binbaşı, 5 yüzbaşı, bir üsteğmen ve bir astsubay ile helikopter ve karayoluyla TRT’nin Etiler Ulus da ki binasının önüne götürüldü.

TURNİKEYİ TEKMEYLE KIRIP GİRDİLER

Radyoevi baskınında olduğu gibi subay kısmına “yıldırım harekat” talimatı veren darbe üst yöneticilerin talimatıyla gece saat 23.00 sıralarında TRT binasına ön kapıdan giren darbeci askerlerin kameralara yansıyan görüntülerinde ise turnikeleri ayaklarıyla kırıp girdikleri ve bina içerisinde güvenlik görevlilerin bakışları arasında, kurum çalışanlarını önce üst katlara ardından bina dışına çıkardıkları görülüyor.

GÜVENLİK GÖREVLİLERİNİN RAHATLIĞI

Baskın sırasında, binanın güvenliğinden sorumlu güvenlik görevlilerinin sakin tavırları dikkat çekerken, binanın arka kapısında bulunan kameralar ise darbecilerin binaya sokmaya çalıştığı, “ yayın karartma, kesme ve iletişimi çökertme” gibi görevlerle görevlendirilmiş örgütün bilişim uzmanlarının binaya arka bahçe kapısından girişlerini kayıt altına alıyor.

ÇÖKERTME UZMANI BİLİŞİMCİLER ARKA KAPIDAN

Örgütün, HAVELSAN, TÜBİTAK VE TELEKOM  gibi yapılanmalarında yer alan ve darbe gecesi iletişim ve yayın ağını çökertmekle görevli bu örgüt mensuplarına 3 gün önce İstanbul polisince düzenlenen operasyonlarda kimliği belirlenen 105 örgüt bilişim uzmanından 70’i yakalanarak gözaltına alınmıştı.

KAÇIŞ VE TESLİM OLMALAR “RUN”LA BAŞLADI

Güvenlik kameraları kayıtlarına göre, darbeci askerlerle arka bahçe kapısındaki tel örgülerden atlayarak gece saat 02.16 da binaya giren ve bir süre binanın elektriğini ve iletişimini kesen bu 3 darbeci sivil şahıs, daha sonra darbeyi yöneten isimlerin darbenin gerçekleşmeyeceğini anlayıp, kurdukları whatsup hattından birbirlerine “run” şeklinde mesajlar çektikten sonra 05.53 de binaya girdikleri arka bahçe kapısının tel örgülerinin üzerinden atlayarak kaçtıkları görülüyor. Şifreli  “Run” mesajıyla sadece sivil şahıslar değil darbeci askerlerinden bir kısmı kaçmaya çalışırken, kaçamayacaklarını anlayanlar ise polise teslim oluyor.