Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Irak'ta 25 Eylül'de gerçekleştiriklecek 'referandum'a ilişkin "Dara girdiğin zaman kapımızı çalacaksın, her türlü desteği bizden alacaksın. Ama Irak’ın parçalanmasına gelince bildiğini okuyacaksın. Çocukluk hikayesiymiş. Devlet yönetmek çocukluk olur mu? Burada Irak Merkezi Yönetimi’nin takındığı tavır, tabi ki bir federal yapının yöneticileri olarak kendilerinin tabii hakkıdır, biz müdahale etmeyiz. Ama aynı şeyleri düşünüyoruz. Şu anda ABD’de Sayın İbadi ile de görüşmemiz olacak. Ama gördüğümüz kadarıyla aynı istikamete bakıyoruz. O da Irak’ın bölünmez bütünlüğüdür." dedi.

İBADİ İLE KRİTİK GÖRÜŞME

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları: 

Bizim MGK toplantımız 27’sindeydi, bunu 22’sine çekişimizin sebebi de baktık ki yani bu Kuzey Irak yerel yönetimi hala aynı anlayışta devam ediyor. Yani bir defa burada bizleri rahatsız eden bir süreç var. Nedir? Biz bir şey söylüyoruz. Bizim 350 km orada sınırımız var. Orada bizim soydaşlarımız var. Dindaşlarımız var. Onlar da aynı şekilde. Bizler aynı medeniyetin aslında mensuplarıyız. Yani onların Kürt olması, Türkmen, Arap… Bizler öbür tarafta Türk olarak bizi birbirimizden ayırmıyor. Ama bu anlayışı Irak’ın bölünmesine yönelik bir adıma siz tevcih ederseniz, biz size buyurun devam edin demeyiz. Bunu kaç kez kendilerine söyledik. Burada bizim bir de farklı yaklaşımımız var.

Dara girdiğin zaman kapımızı çalacaksın, her türlü desteği bizden alacaksın. Ama Irak’ın parçalanmasına gelince bildiğini okuyacaksın. Çocukluk hikayesiymiş. Devlet yönetmek çocukluk olur mu? Burada Irak Merkezi Yönetimi’nin takındığı tavır, tabi ki bir federal yapının yöneticileri olarak kendilerinin tabii hakkıdır, biz müdahale etmeyiz. Ama aynı şeyleri düşünüyoruz. Şu anda ABD’de Sayın İbadi ile de görüşmemiz olacak. Ama gördüğümüz kadarıyla aynı istikamete bakıyoruz. O da Irak’ın bölünmez bütünlüğüdür. “Türkiye’den bize ses gelmedi, şu gelmedi…” Ben bir defa MİT Müsteşarımızı gönderdim. Sen hala direniyorsan kusura bakma.

Şimdi burada olay tabi 27’sinden MGK’yı 22’sine alırken etraflıca bunu görüşeceğiz. Görüştükten sonra aynı güne bakanlar kurulu toplantımız da alındı. Bakanlar kurulumuz da bizim tavsiye kararımızı görüşerek bunu karara bağlayacaklar. Böylece Türkiye kesin tavrını ortaya koymuş olacak. Ve bu bizim tabi Trump ile görüşmemizde benim gündem maddelerimden bir tanesidir. Bunun da özellikle bilinmesini istiyorum.