Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pazar günü yapacağı İtalya ve Vatikan ziyaretinde Papa Franciscus'un yanı sıra İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ve Başbakan Paolo Gentiloni ile de görüşecek. Erdoğan'ın Vatikan ziyareti, 59 yıl sonra Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılacak ilk ziyaret olacak. Ziyaret öncesi Roma'da güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarıldı. CNNTürk'ten Reha Erus'un haberine göre, Resmi temasları için 24 saat Roma’da kalacak Erdoğan’ı 3 bin 500 güvenlik gücü koruyacak. Bir haftadır Roma Emniyet Müdürlüğü'nde ve Valilik'te zirve üzerine zirve yapan gizli servisler dahil diğer güvenlik birimleri özelikle PKK’lıların olası eylemlerine karşı merkezde tüm protesto girişimleri ve toplantıları “Yeşil Bölge” ilan ederek yasakladı. 

İTALYA'DA BİR İLK! 

Yetkililer bugüne kadar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için alınan sıkı güvenlik önlemlerinin İtalya’da bir ilk olduğunu daha önce 2004'teki “Roma Antlaşması”nda kentte “Yeşil Bölge” ilan edildiğini hatırlatarak kırmızı alarmın en yüksek düzeyde olduğunu belirttiler. Erdoğan’ın 24 saat boyunca geçeceği güzergahların EDS, MOBESE ve seyyar kameralarla izleneceği de açıklandı. Konvoy için alternatif yollar da programlandı. Romalılara 24 saat boyunca bazı anayolların trafiğe kapatılacağı da duyuruldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 saatlik ziyareti için komşu vilayetlerden güvenlik gücü takviyesi dışında ambulans ve itfaiye arçlarının da konvoyu izleyeceği öğrenildi.

İtalya’da ABD Cumhurbaşkanları'nın ziyaretlerinde güvenlik güçlerinin sayısı 3 bini geçmiyordu.

KRİTİK KONULAR ELE ALINACAK 

Papa ile yapılacak görüşmede Türkiye-Vatikan ilişkileri, Kudüs'le ilgili gelişmeler, bölgesel sorunlar, Suriye'de yaşanan insanlık trajedisi, terör, yabancı düşmanlığıyla ve İslam düşmanlığıyla mücadele gibi konular ele alınacakken İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ve Başbakan Paolo Gentilonii gerçekleşek görüşemelerde ise Türkiye ile İtalya arasında siyasi, ekonomik, savunma sanayii alanlarında ikili işbirliği konularının yanı sıra  Suriye, Irak ve Libya'daki son gelişmeler, Kudüs, terörle ve düzensiz göçle mücadele konularında işbirliği, AB ve Türkiye-AB ilişkileri gibi konular görüşülecek.