Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudus'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağı yönündeki iddialara ilişkin  "Atılacak her türlü adım barış süreciyle ilgili, hatta daha ileri gidersek İslam-batı arasında yeni gerginliklere kapı aralayacaktır. Kudüs’ün statüsüne ilişkin hassasiyet arz eden gelişmeler karşısında İslam ülkeleri arasında ortak hareket etmeye dönük olarak, Sayın Cumhurbaşkanımız olağanüstü zirveye davet etmektedir. 13 Aralık Çarşamba günü, İslam İşbirliği Teşkilatı İstanbul’da toplanacaktır. Cumhurbaşkanı bugün bir çağrı mektubu yayımlayacak." dedi. 

'ÜÇ DİN İÇİN ÖNEMLİ ŞEHİRDİR'

Kalın'ın konuya ilişkin açıklamalarından satır başları: 

"Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir. Kudüs’ün tarihi statüsünün muhafazası tüm Müslümanlar açısından tarihi bir öneme sahiptir. Kudüs sadece İsrail’in yahut Yahudilerin Musevilerin değil Müslümanların ve Hristiyanlarının haklarının olduğu önemli bir şehirdir. İslam İşbirliği Teşkilatı da her türlü girişimin tanınmayacağını ifade etmiştir.  Ürdün devletinin Filistin’deki vakıf mallarının korunmasında özel bir sorumluluğu bulunmaktadır. Biz de bu çerçevede Ürdün yönetimiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ürdün kralı bugün ülkemizi ziyaret edecekler ve diğer konuların yanında Filistin ve Kudüs meselesi görüşmenin gündeminde yer alacaktır.

'İSLAM VE BATI ARASINDA YENİ GERGİNLİKLERE KAPI ARALAYACAKTIR' 

Zaten şu an kırılgan olan Ortadoğu’daki barış sürecini ortadan kaldıracak vahim hatadan Amerikan hükümetinin dönmesi çağrısında bulunuyoruz. Atılacak her türlü adım barış süreciyle ilgili, hatta daha ileri gidersek İslam-Batı arasında yeni gerginliklere kapı aralayacaktır. Kudüs’ün statüsüne ilişkin hassasiyet arz eden gelişmeler karşısında İslam ülkeleri arasında ortak hareket etmeye dönük olarak, Sayın Cumhurbaşkanımız olağanüstü zirveye davet etmektedir. 13 Aralık Çarşamba günü, İslam İşbirliği Teşkilatı İstanbul’da toplanacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız dönem başkanlığını yürütmektedir. Kendisinin bu sabahtan beri ve gün boyunca yapacağı telefon görüşmeleri bu koordinasyonları sağlamaktadır.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN FLAŞ KUDÜS HAMLESİ

Cumhurbaşkanı bugün bir çağrı mektubu yayımlayacak. Suudi Arabistan Kralı’nın dün Trump ile yaptığı telefon görüşmesinde verdiği mesajları memnuniyetle karşıladığımızı belirtmek isterim. Biz de bu hatadan dönülmesi için elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz. İsrail’in devam etmekte olan işgalciliğiyle ilgili de atılması gereken adımlar bu zirvede etraflı şekilde ele alınacaktır."

SORU-CEVAP

-Şayet bu adım atılırsa, Cumhurbaşkanı “İsrail ile diplomatik ilişkilerin koparılabileceğini” söyledi. Benzer adımlar Amerika için de atılacak mı? Trump ile görüşmede bu konu söz konusu mu?

Takip telefonu kapsamında kendisinin cumhurbaşkanımıza döneceğini söylemişti. Çalışmalar devam ediyor. Görüşme gerçekleştiğinde sayın Cumhurbaşkanımız bu konuyu Trump’a iletecekler. Atılacak diğer adımlar söz konusu olduğunda, istişareler neticesinde alınacak kararlara göre hareket edeceğiz. Burada İslam ülkelerinin birlik içinde hareket etmesi büyük önem arz ediyor. Bu konu sadece bir Filistin Ortadoğu meselesi değildir, küresel bir mesele haline gelmektedir. Bu bir adalet meselesidir. Bunu bizim kabul etmemiz hiçbir şekilde mümkün değildir. Ne tür adımların atılacağını hep birlikte değerlendireceğiz. Hıristiyanların Yahudilerin barış yanlısı tüm grupların bu vahim hatadan dönülmesi için çaba sarf etmesi büyük önem arz etmektedir.

-İsrail’in Cumhurbaşkanımızı hedef alan açıklamaları nasıl değerlendiriyorsunuz?

İsrailliler ister bundan rahatsız olsunlar ister mutlu olsunlar. Bu bizi ilgilendirmez. Bu gerçeklerden rahatsız oldukları için, gayri meşru noktada olduklarını bildikleri için elbette bu açıklamalardan rahatsızdırlar. Burada İsrail Milli Eğitim Bakanı’nın “Erdoğan İsrail’e saldırmak için hiçbir fırsatı kaçırmıyor” sözleri…  Düşünebiliyor musunuz, Filistin’i işgal etmiş bir devletin bakanı bunu söylüyor. (Hürriyet)