İnsanların manevi duygularının zirvede olduğu Ramazan ayında her yıl olduğu gibi dilenci sayısında büyük artış yaşandı. Fakat bu yıl cami çıkışlarını ve şehrin kalabalık noktalarını kuşatan dilenciler arasında pek yerli olana rastlamak mümkün değil. Bu yıl Suriyeli dilenci sayısında patlama yaşanıyor. 

"Dünyanın en zengin dilencisi arkasında servet bıraktı", "Dilencinin hesabından 5 milyon dolar çıktı", "Zabıtayı gören sakat dilenci ayaklanarak kaçmaya çalıştı" şeklindeki haberler, sık sık karşımıza çıkıyor ve büyük ilgiyle izliyor, okuyoruz. Vatandaşlar, bir yandan bu tarz haberlere kızarak yaklaşırken yolda ise bir dilenci gördükleri zaman vicdanlarına yenilerek onlara bir miktar para veriyor.

MESLEKLERİ OLMUŞ

Özellikle kolu ya da bacağı kesik, ayakları çıplak çocuklar ya da kucağında çocuğu ile dilenen kadınlar dilenciler arasında en çok dikkat çekenler olarak biliniyor. Ajitasyon ne kadar yüksek ise, insanların manevi duygularını o kadar ele geçirmeyi başaran dilencilerin pek çoğu dilenciliği bir meslek olarak yapıyor. İstanbul'da 4 büyük dilenci çetesi olduğu ve bu çetelerin birbirlerinin bölgesine girenlere karşı şiddet gösterdiği biliniyor. Son olarak, Haliç Köprüsü'ne bırakılan şiddet görerek kafatası çatlayan ve eli kesilen 5 yaşındaki bir çocuk dilencinin de bu çetelerden birisine kurban gittiği tahmin ediliyor.

NAMAZ ÇIKIŞI DİLENCİ

Dünyanın büyük şehirlerinde, ünlü meydanlarında tek bir dilenciye rastlamak bile imkansızken, her yıl yüz binlerce turistin ziyaret ettiği mega kent İstanbul'da dilencilerden geçilmiyor. Her adım başı bir dilenci ile karşılaşan İstanbullular özellikle manevi duyguların yüksek olduğu Ramazan ayında, dilencilerin ağına düşmekten kendisini kurtaramıyor. Normal zamanlarda Cuma namazı çıkışlarını mesken tutan dilenciler, şimdilerde de özellikle iftar vakitlerinde Sultanahmet, Eminönü Yeni Cami ve Süleymaniye Camilerinin etrafında gezerek, vatandaşlardan para istiyor.

SADECE PARA CEZASI

Çoğu kendilerine yapılan yemek ikramlarını geri çevirerek, para istediği bilinen dilenciler ile zabıta ekiplerinin mücadelesi ise her sabah yeniden başlıyor.

Son olarak, Beyoğlu Belediyesi ile Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü'nün düzenlemiş olduğu dilenci ve hanutçu operasyonunda, daha önce belediye tarafından maaşa bağlanan engelli bir dilenci alkollü bir şekilde tekrar dilenirken yakalandı. Yakalanan 20'ye yakın dilenciye de Kabahatlar Kanunu'na göre para cezası kesildi. 

ÜRKÜTÜCÜ RAKAM

İstanbullu dilencilere son yıllarda Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli dilenciler de eklendi. Bazen iki dilenci grubu arasında kavgalar çıksa da genel olarak birbirleri ile anlaşıyorlar ve bölgelerine girmemeye dikkat ediyorlar. Hatta son dönemlerde Türk dilencilerin de Suriyeli gibi davranarak vatandaşların duygularını istismar ettiği biliniyor. Sokaklarda kalan ve dilenen Suriyelilerin 10 bin kişi civarında olduğu tahmin ediliyor. İstanbul'da başta Fatih olmak üzere, Eminönü, Aksaray ve Taksim'i mesken tutan dilenciler, Ramazan ayında vatandaşların manevi duygularını istismar ederek, ayda binlerce TL kazanıyor. Dilenciler Ramazan'da adeta mesai yapıyor. En çok kazanılan zaman ise Teravih Namazı çıkışları oluyor.

SİBEL GÜLERSÖYLER