Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) ByLock kullanıcılarına ilişkin listesini halka arz ettiğini ileri süren “ByLeak.com” adlı internet sitesi, 110 bin 787 kişilik listede, ücret karşılığı sorgulama yaptığını duyurdu. Site, sorgulama için sanal para sistemi bitcoin aracılığıyla 3 dolar alıyor. MİT'in ByLock kullanıcılarına ilişkin listesini halka arz ettiğini iddia eden 'ByLeak. com' adlı internet sitesinin, 110 bin 787 kişilik listede ücret karşılığı sorgulama yaptırdığı ortaya çıktı.

MİT'İN LİSTESİNE NASIL ULAŞILDI?

Cumhuriyet'ten Sinan Tartaroğlu'nun haberine göre, MİT'in ByLock kullanıcılarına ilişkin listesini halka arz ettiğini iddia eden 'ByLeak. com' adlı internet sitesinin, 110 bin 787 kişilik listede ücret karşılığı sorgulama yaptırdığı ortaya çıktı. Sanal para sistemi bitcoin üzerinden, tek bir GSM numarası için 3 dolar karşılığında sorgulama yapılabilen sitede, “Listede, medyanın ve siyasetin yakından tanıdığı isimler de dahil olmak üzere birçok kişi vardır ve bu listedeki kişi sayısı veriler geldikçe yükselecektir” ifadelerinin kullanılması ve MİT’in ByLock listesi içinde sorgulama yapmanın suç teşkil etmeyeceğinin belirtilmesi dikkat çekti. Sitenin bu iddiası, MİT’in listesine nasıl ulaşıldığı konusunda soru işaretlerine yol açtı.

'KENDİMİ GÜVENDE HİSSETMİYORUM, NE YAPMALIYIM?'

Yapılacak sorgulamanın sanal para sistemi Bitcoin üzerinden ücretlendirildiği ifade edilen sitenin 'Sıkça Sorulan Sorular' bölümünde yer alan bilgilere göre, siteye giriş yapıldıktan sonra 'kredi yükle' seçeneğine tıklanıyor ve kişiye özel olarak üretilen 'btc' adresinden Bitcoin transferi yapılıyor. Tranfer bitcoin servisi tarafından onaylandığında, 'BLeak.com' sitesinde oluşturulan hesaba kredi yükleniyor. MİT’in ByLock listesinde tek bir GSM numarası üzerinden yapılabilecek sorgulamanın karşılığının 1 kredi, 1 kredinin ise 3 dolara tekabül ettiği belirtiliyor. Kredinin yüklenmesinin ardından kişinin Türkiye Cumhuriyeti Kimlik numarası veya telefon numarası giriliyor ve sorgulama yapılıyor.

'Sıkça Sorulan Sorular' bölümünün 'Kendimi güvende hissetmiyorum, ne yapmalıyım?' bölümünde ise teknik olarak erişim engeli gerçekleşmediyse 'hiçbir şey yapılmasına gerek olmadığı' ifade ediliyor. Bu bölümde, “ByLeak, hiçbir şekilde log kaydı tutmaz, bunları depolamaz ve kimseyle paylaşmaz. ByLeak üzerinden yapılan sorgular suç teşkil etmez ama siz daha güvenli bir bağlantı kurmak isterseniz VPN servislerini kullanabilirsiniz. Bitcoin ile yapmış olduğunuz ödemeler takip edilemez” deniliyor.
FETÖ'nün iletişim uygulaması olan ByLock’un kullanımı, OHAL dönemi adli ve idari soruşturmalarının ana unsurlarından biri oldu. On binlerce kişi ByLock kullandığı iddiası ile gözaltına alındı, tutuklandı, açığa alındı veya ihraç edildi. Hakkında adli veya idari işlem yapılan veya yapılmasından endişe eden çok sayıda kişi ise savcılıklara başvurup, ByLock listesinden olup olmadığı sorusuna yanıt ararken, 'ByLock kontrolü' yeni bir sektör oluşturdu.