ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını reddeden karar tasarısı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde veto yedi. Mısır'ın sunduğu karar tasarısını Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olan ABD veto etti.Karar tasarısında, Trump'ın kararından büyük üzüntü duyulduğu, Kudüs konusunun müzakere yoluyla çözülmesi gerektiği belirtildi. Tasarıda ayrıca Kudüs'ün kimliğini, statüsünü ve demografik yapısını bozacak herhangi bir kararın yasal bir değeri olmadığı belirtilerek bu kararın geçersiz ve yok hükmünde sayılması gerektiği de vurgulandı. ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, Amerika'nın karar tasarısını kesinlikle veto edeceğini söyledi. Güvenlik Konseyi'nin 8 Aralık'ta yapılan toplantısında, Başkan Trump'ın Kudüs kararını kınamıştı.

"YÜZ KERE OYLASANIZ KUDÜS'ÜN BAŞKENT OLDUĞU GERÇEĞİNİ DEĞİŞTİREMEZSİNİZ" 

Birleşmiş Milletler'deki görüşme sırasında kuliste bir açıklama yapan İsrail'in BM Daimi Temsilcisi David Danon, karar tasarısının veto edilmesini beklediklerini söyledi. Dannon, 'Burada yüz kez de oylama yapsanız, Kudüs'ün İsrail'in başkenti olduğu gerçeğini değiştiremezsiniz' dedi.

'BÜTÜN ÜLKELER BİRLİK İÇİNDE HAREKET ETTİ'

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD'nin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki (BMGK) Kudüs tasarısını veto etmesine ilişkin, "Trump yönetimi dışında bütün ülkeler bu oylamada birlik içinde hareket etti. Şimdi BM Genel Kurulu süreci başlayacak." dedi.

'ABD OYLAMADA YALNIZ KALDI' 

Konuya ilişkin Dışişleri Bakanlığı şu ifadeleri kullandı:

"Kudüs konusunda BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan karar tasarısının 14 olumlu oya karşı tek bir aleyhte oyla veto edilmesini esefle karşılıyoruz.Uluslararası hukuk ve meşruiyet gözetilerek hazırlanan, tüm ülkelere Kudüs konusunda ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarına uyma çağrısında bulunan sözkonusu tasarının ABD tarafından veto edilmesi, bu ülkenin tarafsızlığını yitirdiğini bir kez daha ortaya koymuştur. ABD’nin oylamada yalnız kalmış olması, Kudüs’le ilgili kararının hukuk dışılığının en somut göstergesidir. BM Güvenlik Konseyinin bölgesel barış ve istikrar üzerinde yansımaları olacak böyle bir konuda tüm uluslararası toplumun iradesine aykırı olarak işlevsiz bırakılması kabul edilemez. Türkiye olarak Filistin Devleti’nin ve halkının her zaman yanında olmaya, başta BM Genel Kurulu olmak üzere tüm uluslararası platformlarda Filistin’in haklı mücadelesini ve bu yöndeki çabalarını desteklemeye devam edeceğiz." (DHA-İHA)