Bugüne kadar pek çok medeniyete beşiklik etmiş, İstanbul'un tarihi surlarının dibinde, Mevlanakapı'dan Yedikule'ye uzanan bölgede, pek çok bostan bulunuyor. Bostanlar, surları korumak gibi tarihi görevlerinin yanında İstanbul'un merkezinde kentin yeşillik ve sebze ihtiyacını da karşılıyor. Bostanları ise içerisindeki barınaklarda yaşayan aileler, ekip biçiyor. 

45 YILDIR EKİYOR

İçerisinde dut ve incir ağaçlarının olduğu, biber, marul, salata, domates, kara lahana ve turp gibi pek çok yeşilliğin yetiştiği 4 bin 900 metrekarelik bir alana sahip olan bostanları 1973 yılından beri Recep Eraslan işletiyor. 2013 yılında  İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB)'nin bir projesi ile alanda çalışmaya başlayan buldozerler, bu bereketli toprakların bir kısmını park yapmak için molozlar altında bıraktığı da biliniyor. 

UNESCO LİSTESİNDE 

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan İstanbul Kara Surları Koruma Bandında bulunan tarihi Yedikule Bostanları'nı için 2011 yılında düzenlenen 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planı ve plan notlarında Yedikule Bostanları'nın aslına uygun olarak korunacağı belirtilirken,2012 yılında ise planda bir değişiklik yapılmıştı. Ardından Temmuz 2013'te Yedikule Bostanları Yenileme Projesi başlamış, bostanlara müdahale edilmiş, Suriçi bostanlarına moloz dökülmüştü. Halktan gelen tepkiler üzerine durdurulan çalışmalar süreci 2014 yılına taşımış ve Kasım 2014'te de proje İBB'ye iade edilmişti.

TARIM PARKI YAPILACAK

Son olarak, Şubat ayı meclisinde Yedikule Bostanları'nın Kentsel Tarım Parkı olarak tasarlanacağı belirtilmişti. Bu kapsamda bostanlarda yapılaşma başlayacak ve alana, piknik alanı, bisiklet yolu, hasat lokantası, sebse üretim atölyesi ve Pazar yapılması planlanıyor ve bostanları işletenlerin, bostanları boşaltması isteniyor.

Yıllardır emek verdiği bostanların istimlak edilmesini istemeyen Recep Amca ise, süreci mahkemeye taşıdı. Bostanların içinde kurduğu barınakta, kendisi ve eşi Ayşe Teyze ile yaşam mücadelesi veren Recep Amca, kendisine çıkartılan ve 14 aylık kira bedeli olan 657 bin TL'yi nasıl ödeyeceğini kara kara düşünüyor. 

BOSTANLAR BİZİM YUVAMIZ

Bir yandan kanser hastalığı ile mücadele eden Recep Amca, "Bostanlar bizim yuvamız. Buralar elimizden alınırsa koca İstanbul'da nerede, nasıl yaşarız? Bostanlar yeşil kalsın" diyor. Kendisini güvende hissetmediğini ve her an evsiz, işsiz kalma korkusu yaşadığını belirten Recep Amca, "Bu parayı ödemem çok zor" diye de ekliyor.

Kendisine işgalci dedikleri zaman üzüldüğünü anlatan Recep Amca, "Biz bu topraklardan başka toprak görmedik, bostanları seviyoruz ve onları ekip biçmeye devam etmek istiyoruz. Eşim Ayşe ile birlikte burada yaşıyoruz ve tek geçim kaynağımız da burası. Derdimize bir çare bulunsun" diyor.

Sibel GÜLERSÖYLER