Son dakika haberine göre; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'ye rest çekerek 'Ve artık söz ve vaatler istemiyoruz, somut adımlar istiyoruz. Ve Tillerson'ın bu ziyaretinde de bunları değerlendireceğiz. Çünkü ilişkilerimiz çok kritik bir noktadadır. Ya ilişkileri düzelteceğiz ya bu ilişkiler tamamen bozulacak. Bunun başka seçeneği yoktur.' dedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,Türkiye-Afrika 2. Bakanlar Gözden Geçirme Konferansı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'ın ziyaretiyle ilgili soruyu da yanıtladı.

'EĞER ABD GEREĞİNİ YAPMAZSA...'

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamasından satır başları: 

Özellikle çöl bölgelerinde Irak sınırına yakın bölgelerde DEAŞ'lılar var. YPG ile işbirliğini sürdürmek için bir bahane olarak, buralardaki DEAŞ'lılara dokunmuyorlar. Afrin'deki YPG'li teröristler tutuklu olan DEAŞ'lıları bıraktılar ve Türkiye ile ÖSO'ya karşı birlikte mücadele ediyorlar. Hem karadan ve hem havadan temizliyoruz. Eğer ABD gereğini yapmazsa, Münbiç ve Fırat'ın doğusu için de geçerlidir. Suriye topraklarını bu teröristlerden temizleyeceğiz. Afrin'i de Suriye halkına teslim edeceğiz.

'ARTIK VAAT İSTEMİYORUZ, SOMUT ADIMLAR İSTİYORUZ' 

Bizim ABD'den beklentilerimiz açık ve nettir. Ve kendileriyle de bu beklentilerimizi defaaten paylaştık. Artık biz vaat istemiyoruz. Somut adımlar istiyoruz. Ve belli konuları ABD ile konuşabilmemiz için kaybolan güvenin tesis edilmesi gerekiyor. Ve kaybolan güvenin nedeni de ABD'dir. Türkiye hiçbir müttefikine, dostuna ve hiçbir ülkeye yanlış yapmaz. Yapmamıştır, yapmaz. Ama müttefikimiz ABD'den çok ciddi hatalar, yanlışlar gördük. FETÖ konusunda YPG konusunda ve başka konularda hatalar gördük.  Ve ABD bize verdiği sözleri tutmamıştır. Sözünü tutmayan bir ülke ne kadar güvenilir olur? Halkımızın da bizim de ABD'ye güvenimizin kaybolması doğaldır. Ve Bu güvenin yeniden tesis edilmesi gerekiyor.

ABD'YE REST!

Ve artık söz ve vaatler istemiyoruz, somut adımlar istiyoruz. Ve Tillerson'ın bu ziyaretinde de bunları değerlendireceğiz. Çünkü ilişkilerimiz çok kritik bir noktadadır. Ya ilişkileri düzelteceğiz ya bu ilişkiler tamamen bozulacak. Bunun başka seçeneği yoktur. Bunları da samimi bir şekilde konuşacağız."