Eğitimleriİ için yurtdışına burslu olarak gönderilen öğrencilere yönelik İstanbul'da düzenlenen çalışma toplantılarının son gününde kapanış konuşmasını yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, FETÖ terör örgütü mensuplarının dünyanın dört bir yanında Türkiye'yi karalamaya, ihanete devam ettiklerini söyledi. Albayrak, "Gittiniz ülkelerde görüyorsunuzdur. Vallahi yerinizde olsam ben zor sabrederdim. Gördügüm yerde boğazlarım yani" dedi. 

KAPANIŞ KONUŞMASINI YAPTI

Berat Albayrak, Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen '2023 Vizonu Doğrultusunda Türkiye'nin Yetişmiş İnsan Gücü' konulu 'Ülke-Bölge, Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Çalışmaları Değerlendirme Toplantısı'na katıldı. 

Mİlli Eğitim Bakanlığı'nın yurtdışına burslu olarak gönderdiği öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen toplantıların 5'inci ve son gününde Bakan Albayrak kapanış konuşmasını yaptı. Tarihsel kırılmanın yaşandığı bir süreçten geçildiğini belirten Berat Albayrak, Türkiye'nin, bölgenin ve dünyanın, önemli günlerden geçtiğini söyledi. Albayrak, "Dün Barselona, birkaç hafta önce Paris, Londra, Türkiye, Amerika'da neler oluyor görüyoruz. 21. yüzyıl, birçok sosyal bilimcinin teşhis ve tespitinden öte çok hızlı, travmatik yarılmalara gebe bir süreçle başladı. 15 yıl önce dünya eko sistemi hangi noktadaydı bugün nasıl ? Her çatışmanın ve yaşanan kavganın arkasında bazı duygusal (ekonomik)  sebepler oluyor. İşte Ortadoğu'yu görüyoruz, arkasında farklı sebepleri olan krizlerle karşı karşıyayız" dedi.  

"GÜÇ VE ZENGİNLİK BATI'DAN DOĞU'YA KAYIYOR"

Bugün dünyada büyük bir güç ve zenginlik kaymasının yaşandığına dikkat çeken Bakan Albayrak, bu kaymanın 500 yıldır eko sistemi elinde tutan Batı medeniyetinden yavaş yavaş Doğu'ya doğru olduğu değerlendirmesinde bulundu. 

"ÇOK FARKLI KRİZLERE GEBE BİR RESİM GÖRECEĞİZ"

Geçen Mayıs ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen Çin gezisini hatırlatan Bakan Albayrak burada yapılan 'Uluslararası İşbirliği İçin Kuşak ve Yol Forumu"nun önemini vurguladı. 

Kuşak ve Yol Projesiyle çok büyük bir kırılma yaşandığını ve yaşanacağını kaydeden Albayrak, "Bugün Pekin'den Londra'ya kadar müthiş bir 'network' var. Dünya nüfusunun 3'te 2'si dünya ekonomisinin yarısından fazlası bu 'network'un içinde. Artık gemiyle Pekin'den bir buçuk ayda giden bir ürün hızlı trenle iki haftadan daha kısa bir sürede daha hızlı ve daha ucuz bir network'un içine giriyor. Pazar, büyüme, istihdam, tüketim Asya'da. Böyle bir network böyle bir resimle karşı karşıya bırakıyorsa dünya ticaretini önümüzde çok farklı krizlere gebe bir resim göreceğiz demektir. Şahsi kanaatim, önümüzdeki 10 yıl içerisinde çok büyük ekonomik çarpışma ile karşı karşıyayız. Bu, siyasi bir çarpışma ve çatışmayı peşinden askeri çatışma ve çarpışmayı doğurur mu? İnşallah doğurmaz" ifadelerini kullandı.  

Berat Albayrak, konuşmasında 15 Temmuz FETÖ darbe girişimine de değindi. Tarihin gördüğü en büyük ihanet şebekesinin FETÖ terör örgütü olduğunu kaydeden Albayrak, "Beyinleri öyle yıkanmış bir ihanet şebekesi ki kendi her kutsalına, ülkesine, milletine, vatandaşına kardeşine, anasına babasına ihanet edecek insanlar çıktı buradan" diye konuştu. 

" YERİNİZDE OLSAM BEN ZOR SABREDERDİM"

"Bu ihanet çetesi şuan itibariyle dünyanın dört bir yerinde bu ülkeyi, bu milleti, bu dini karalamak, ihanet etmek için iğrenç bir 'diaspora network'u ile hergün zehirini ve ihanetini akıtıyor" diyen Bakan Albayrak, şunları söyledi:

"Gittiniz ülkelerde görüyorsunuzdur. Vallahi yerinizde olsam ben zor sabrederdim. Gördügüm yerde boğazlarım yani... Kaçaklar, hainler... Ama o kadar içselleştirmişler ki çok normal bir şekilde yaşıyorlar. Sabırlı olmak da lazım gördüğün yerde boğmamak için...

"BUNUN BOŞ OLDUĞUNU ORTAYA ÇIKMASI ŞEREFLİ BİR İNSANIN İNTİHARINI DOĞURUR"

Beyinler öyle bir yıkanmış ki sözde inandıkları kutsal davada ne idüğü belirsiz bir ihanet şebekesi ve onun başındaki terörist başıyla kendilerini kandırmaya devam ediyorlar. Ömrünü bir şeye vakfetmişsin ama bir bakmışsın ki bu örgüt çökmüş. Bunun yalan olduğunu söylesen inkar etmen lazım. Öyle bir yola adadın ki kendini ülkene ihanet ettin. Bunun boş olduğunu ortaya çıkması şerefli bir insanın intiharını doğurur. Ama bunlarda o da yok. Öyle bir beyin yıkanması var."

ÖĞRENCİLERİN SORUMLULUKLARI

Konuşmasının son bölümünde yurt dışında eğitim gören öğrencilere tavsiyelerde bulunan Bakan Albayrak onlara büyük sorumluluklar düştüğünü ifade etti. Albayrak, "İlim neredeyse en güzelini en doğrusunu öğrenip alıp, kendi kabımızda, ruhumuzda yoğuracağız. Yine bu ülkeye hizmet ederek, nesiller yetiştirerek sahip olduğumuz tüm imkanları bu ülkenin bekası için kullanmak durumundayız" şeklinde konuştu.  

Kapanış konuşmasının ardından Berat Albayrak'a katılımı nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin tarafından bir hediye takdim edildi. 5 gün süren, '2023 Vizonu Doğrultusunda Türkiye'nin Yetişmiş İnsan Gücü' konulu 'Ülke-Bölge, Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Çalışmaları Değerlendirme Toplantısı' da sona erdi.