ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı bugün cuma namazının ardından tüm Türkiye'de protesto edildi. İstanbul'da 15 Temmuz Şehitler Makamı'nda toplanan bir grup, ABD Başkanı Donald Trump'un Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdıklarını açıklamasını protesto etti. 15 Temmuz Derneği üyesi yaklaşık 200 kişilik grup, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün Anadolu Yakası çıkışındaki Şehitler Makamı önünde toplandı. Kalabalık, ellerinde Türk ve Filistin bayrakları ile "Vatana nasıl sahip çıktıysak, Kudüs'e de öyle sahip çıkarız", "Kudüs bitmeyen duamızdır", "Kudüs Direnişine Selam" yazılı dövizler taşıdı.

'MEKKE VE MEDİNE NE İSE KUDÜS'TE ODUR'

Grup adına basın açıklamasını okuyan 15 Temmuz Derneği Başkanı Tarık Şebik, "İslam beldeleri ya doğrudan işgal, yahut darbeler, çalkantılar, rejim değişiklikleri gibi yerli maşalar kullanmak suretiyle tarumar ediliyor. İslami terörle aynileştirilmeye çalışılarak tüm dünyada Müslümanlara karşı bir nefret kampanyası körükleniyor. İslam ülkelerini tek tek düşüren küresel şeytan, son kale olarak gördüğü Türkiye'ye yönelik hayallerini bir türlü gerçekleştirememiş ve 15 Temmuz gecesi unutamayacağı bir hezimete uğramıştır. Bunun kuyruk acısıyla, DAEŞ, PYD, FETÖ gibi terör örgütleriyle kirli ilişkisi deşifre olan ABD, şimdi de İslam'ın ilk kıblesine yönelik bir tecavüze yeltenmektedir. Mekke ve Medine ne ise Kudüs'te odur. Tüm İslam dünyasında ve mazlum coğrafyalarda heyecana sebep olan ve yeni bir umudun kıvılcımı olan 15 Temmuz zaferi inanıyoruz ki dalga dalga büyüyecek ve Kudüs'ü işgalden kurtarma azmiyle yeni bir dirilişin işaret fişeği olacaktır" diye konuştu.

KİLİS


Kilis'te sivil toplum kuruluşları, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs'ün, İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepki gösterdi.Cuma Namazı sonrası Hacı Derviş Camisi'nde gerçekleştirilen basın açıklamasına sivil toplum kuruluşları temsilci ve üyelerinin yanı sıra; AK Parti Kilis milletvekilleri Reşit Polat ve Mustafa Hilmi Dülger, Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara ve AK Parti İl Başkanı İzzet Toprak da katıldı. Ellerinde pankart ve dövizlerle İsrail ve ABD aleyhine slogan atan kalabalık adına basın açıklamasını okuyan Memur-Sen Kilis Temsilcisi Bekir Şen, ABD ve İsrail'e tepki gösterdi.

AK Parti Kilis İl Başkanı İzzet Toprak ise, ABD Başkanı Donald Trump’ın hukuksuz Kudüs açıklamasının insanlık vicdanın yaraladığını ve bölge sorunları derinleştirdiğini savundu.

KONYA

Konya'da cuma namazı sonrası ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması protesto edildi. Konya'da bazı camilerde, cuma namazı sonrası, sivil toplum kuruluşları tarafından ABD'nin Kudüs'ü, İsrail'in başkenti olarak tanıdığı açıklamaya tepki için protesto gösterileri düzenlendi. Şerafettin Camii'nde de cuma namazı sonrası protestoda bulunuldu. Kadınların da katıldığı eylemde ABD'nin kararı kınandı. Kalabalık adına konuşan Köklü Değişim Dergisi temsilcisi Ali Rıza Türkdemir, ABD Başkanı Donald Trump'ın, açıklamasının Müslümanlar açısından yok hükmünde olduğunu belirtti. Türkdemir, ''Kudüs bize Allah resulünün emanetidir. Bundan dolayı Kudüs asla Yahudi varlığının başkenti olmayacaktır'' dedi. Grup, basın açıklamasının ardından sessizce dağıldı.

ADANA

Adana ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı protesto edildi. 

Adana Sivil İnisiyatif Meclisi'nin (ASİM) çağrısıyla merkez Seyhan ilçesindeki tarihi Kemeraltı Cami'nde cuma namazı kılan yüzlerce kişi, daha sonra ABD'nin Kudüs kararına tepki gösterdi. "Kahrolsun İsrail, kahrolsun ABD" ve "Filistin halkı yalnız değildir" sloganı atan göstericiler, dualar etti. Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Ak Parti Adana Milletvekili Tamer Dağlı, Ak Parti Adana İl Başkanı Fikret Yeni ile birlikte 67 sivil toplum kuruluşu temsilcisinin de katıldığı gösteride, Filistin bayrakları taşındı. İsrail ve ABD'ye tepki gösteren ASİM Başkanı Mahmut Eraslan, ABD'nin Kudüs kararını tanımadıklarını, sonuna dek Filistin halkıyla beraber olacaklarını söyledi. ABD'nin yanlış adımından dönmesini beklediklerini anlatan Fatma Güldemet Sarı ise, "Tüm dünyanın tepkisiyle karşılanan bu karardan ABD vazgeçmelidir. Türkiye, Filistin ile her zaman beraberdir" dedi.

SABANCI MERKEZ CAMİİ'NDE TOPLANDILAR

Köklü Değişim Derneği üyeleri de Cuma Namazı çıkışı, Sabancı Merkez Cami'nde toplandı. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı eylemde grup adına açıklamada bulunan Ali Tuluk, "Bu karar bizim için yok hükmündedir. Müslümanların ilk kıblesi olan kutsal topraklar, asla Yahudilerin başkenti olmayacaktır" dedi.

ŞANLIURFA

Şanlıurfa'da cuma namazının ardından düzenlenen yürüyüşte, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı protesto edildi.

Balıklıgöl'deki Dergah Camisi'nde cuma namazını kılan vatandaşlar, ardından Sivil Toplum Kuruluşları Platformu öncülüğünde ellerindeki çeşitli dövizlerle tekbir getirip ABD ve İsrail aleyhine sloganlar atarak yürüyüş yaptı. Yürüyüşten sonra, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Tel Aviv'de yer alan ABD'nin İsrail Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma ve Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı basın açıklamasıyla protesto edildi. Açıklamanın ardından eylemciler, Balıklıgöl'den Haşimiye Meydanı'na kadar yürüdü. Çeşitli sloganların atıldığı yürüyüşte özel harekât polisleri zırhlı araçlarla önlem aldı.