20 veya 25 hizmet yılı olmayan memurlar hangi durumlarda emekli olabilir?

Emeklilik için mutlaka hizmet ve yaş grubunun tamamlanması gerekmektedir. Emeklilik şartlarında 8 Eylül 1999 tarihinden önce göreve başlamış memurlardan kadın ise 20, erkek ise 25 hizmet yılını ve kademelendirilmiş yaş gruplarının tamamlanması; 8 Eylül 1999 tarihinden sonra başlayanlar için ise kadın ve erkek memurun 25 hizmet yılını ve kadın ise 58. Erkek ise 60 yaşının doldurulmuş olması kuralı bulunur.

Ancak, 20 veya 25 yılını doldurmadan emekli aylığı bağlanması mümkün olan haller de bulunmaktadır.

Emekli aylığı bağlanacak olanlar:

Memurluğa geç başlamış olan veya memurluktan ayrılanlar olabilmektedir. Şayet bunların hizmet süreleri 20 veya 25 yılın altında olup en az hizmetleri 15 yıl ise ve 61 yaşını da doldurmaları halinde emekli aylığı bağlanabilmektedir.

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Madde 40 hükmü uygulanarak yaş haddinden emekliye ayrılmak zorunda kalanlardan hizmet süreleri 20 veya 25 yılın altında olup en az 15 yıl hizmeti olanlara aylık bağlanabilmektedir.

Malullük aylığı bağlanacak olanlar:

Malullük aylığı bağlanacak olanlarda 20 veya 25 yıl hizmet süresi aranmaz. 10 yıl hizmetleri varsa malullük aylığından yararlanırlar.

Engelli aylığı bağlanacak olanlar:

Engelli aylığı bağlanacak olanlarda 20 veya 25 yıl hizmet süresi aranmaz. En az 15 yıl hizmetleri varsa engellilik aylığından yararlanırlar.

Vazife malullüğü aylığı bağlanacak olanlar:

Bunlar hakkında alt ve üst sınır şeklinde bir süre aranmaz. Göreve başladıktan sonra ne zaman vazife malullüğü durumu olursa aylıktan yararlanırlar.