15 Temmuz darbe girişiminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ailesini korumak üzere görevlendirilen Özel Harekat Timi’ni Huber Köşkü’ne götürmeyen 3 helikopter pilotunun yargılandığı dava karara bağlandı. İstanbul 22’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar Ender Küçüka, Mehmet Barış Aktaş ve Tolga Gültekin cezaevinden getirildi. Davaya ‘katılan’ sıfatıyla kabul edilen Maliye Hazinesi ve Başbakanlık vekilleri ile sanık avukatları da salonda hazır bulundu. Maliye Hazinesi ve Başbakanlık vekilleri söz alarak, sanıkların cezalandırılmasına karar verilmesini talep etti. Davanın biteceği hatırlatılarak son sözleri sorulan sanıklar ise beraat talebinde bulundu.

1 ABD DOLARI SANIĞA İADE EDİLDİ

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, meslekten ihraç edilen sanık Başkomiser Pilot Ender Küçüka’yı “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek” suçundan önce ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırdı. Heyet, sanığın yargılama sürecindeki davranışları ve kendisine verilen talimat yönünde hareket etme iradesi göstermesi gerekçesiyle cezayı müebbet hapse çevirdi. Meslekten ihraç edilen sanıklar Komiser Pilot Mehmet Barış Aktaş ve Tolga Gültekin’i de “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan önce ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum eden mahkeme, atılı suça yardım eden konumunda olmaları, yargılama sürecindeki davranışları ve suçtan sonraki kendilerine verilen talimat yönünde hareket etme iradesi göstermeleri gerekçesiyle müebbet hapis cezalarını 12 yıl 6 aya düşürdü. 3 sanığın da tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme, sanık Tolga Gültekin’den ele geçirilen 1 ABD dolarının suçta kullanıldığı ya da suçtan elde edildiği sabit olmadığından sanığa iadesine hükmetti.

DARBE İLAN EDİLMEDEN, AMİRLERİNİN EMİRLERİNE UYMAMIŞ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianameye göre, suç tarihinden önce Emniyet Genel Müdürlüğünde kadrolu helikopter pilotu olarak görev yapan Ender Küçüka ve Tolga Gültekin ile sözleşmeli helikopter pilotu Mehmet Barış Aktaş’ın 15 Temmuz darbe girişiminde Cumhurbaşkanı ve ailesini korumak üzere Özel Harekat Timi’ni Huber Köşkü’ne götürmeleri emrine karşın bu talimatı yerine getirmedikleri belirtilmişti. ByLock kullanıcısı olduğu tespit edilen sanık Ender Küçüka’nın olay saatinde işleri yavaşlatmak için yazılı talimat istemekte direttiği ve henüz darbe teşebbüsünün duyurulup ilan edilmediği anda Havacılık Daire Başkanı dahil yetkili amirlerinin emir ve talimatını kabul etmediği iddia edilmişti. Küçüka’nın görevi kabul etmemesi üzerine diğer sanıklar Gültekin ve Aktaş’ın görevlendirildiği ancak her iki sanığın da talimata uymadıkları ifade edilmişti. Sanıkların verilen görevi yapmaması üzerine Özel Harekat Timlerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı korumak üzere neredeyse tamamı kapalı olan karayoluyla gitmek zorunda kaldıkları belirtilmişti.