Çapa Tıp Fakültesi'nde öğrenim gören doktor adayı Berika Demir, üniversite giriş sınavlarına hazırlananlara sosyal medya üzerinden tavsiyelerde bulunurken fenomen oldu. Demir'in bugün 100 bine yakın takipçisi var.

Kadın Kadına köşemin bu haftaki konuğu İnstagram fenomeni doktor adayı Berika Demir. Çapa Tıp Fakültesi öğrencisi olan Demir, üniversite sınavına hazırlanan öğrencilere sosyal medya üzerinden verdiği ders çalışma tüyoları ile tanınıyor. Katıldığı bir yarışma programında da ününe ün katan Demir'in 100 bine yakın takipçisi bulunuyor. Doktorluğun çocukluk hayali olduğunu söyleyen Demir, kadın doğum, çocuk ya da plastik cerrahi alanlarında mesleğini devam ettirmek istiyor. Doktor olmak isteyenlere de tavsiyelerde bulunan Demir, "Doktorluk sevilmeden yapılmaz, bu işi aşkla yapabilmek çok önemli" diyor. Çapa Tıp Fakültesi'nde Berika Demir ile gerçekleştirmiş olduğumuz röportajımız sizlerle.

- Dikkat çekici bir doktor adayısınız. Bu sizi rahatsız ediyor mu?

"Hayır, etmiyor. Normalde bu kadar dikkat çektiğimin farkında değildim ancak sosyal medya üzerinden gelen yorumlar üzerine farkına vardım. İnstagram hesabımı da üniversite giriş sınavına hazırlanan çocuklara yardımcı olmak amacıyla açtım. İstedim ki bir hayalleri olsun ve ben de bu hayallerini başarmada onların yardımcısı olayım. Şimdiki öğrencilerin hayatlarına baktığımda sadece gezip tozmak üzerine bir yaşam tarzı gördüğüm için bunu değiştirmek istedim ve onlara sosyal medya üzerinden tavsiyelerde bulunmaya başladım. Böylece doktorluk pozlarımı İnstagram'a koymaya başlayınca güzel yorumlar gelmeye başladı. Bir süre sonra Kim Milyoner Olmak İster isimli yarışmaya katıldım. 5. soruda elensem de o günden sonra takipçilerim hızla artmaya başladı ve böylece keşfedildim."

İNSANLARI MUTLU ETMEYİ SEVİYORUM

- Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra, oyunculuk ya da mankenlik yapmayı düşünüyor musunuz?

"Benim asıl amacım doktorluk yapmak. İnsanları mutlu etmeyi sevdiğim için kadın doğum, çocuk ya da plastik cerrahi alanlarında uzmanlaşmak istiyorum. Dizi teklifleri geliyor fakat haftada 3-4 günlük bir zaman dilimini oraya ayırmam mümkün değil. Yaz döneminde çekilecek olan bir film projesini elbette değerlendirebilirim fakat uzun soluklu bir dizi şu sıralar zor gözüküyor."

- Size çokça yöneltilen bir soruyu sormak istiyorum. Vücudunuzda estetik var mı?

"Hayır, estetiğim yok. Ayrıca, ben estetiğe karşı bir insan değilim. Kişi, elbette kendisini mutsuz eden vücudunda beğenmediği bir yerini değiştirebilir."

AŞIRI PLANLI BİR YAŞAM TARZIM VAR

- Yoğun temponuzda sosyal medyaya nasıl zaman ayırıyorsunuz?

"Çünkü, ben aşırı planlı yaşıyorum. Her saatimi planladığım için sosyal medyaya da zaman ayırabiliyorum. Dakik olduğum için de işlerim yolunda gidiyor."

- Sosyal medya üzerinden gelen eleştirileri nasıl karşılıyorsunuz?

"İnsanların sizinle ilgili olumsuz bir yorum yapabilmesi için bazen gözünüzün üzerinde kaşınızın olması bile yeterli olabiliyor. Sosyal medya üzerinden gelen yorum ve eleştirilerden kaliteli olanlarını elbette değerlendiriyorum ancak hakaret edenleri kesinlikle ciddiye almıyorum."

- Hekimlere yönelik artan şiddet olaylarına dair, neler söylemek istersiniz?

"Bu konunun üzerinde yeterince durulmadığını düşünüyorum. Zaten acilde bir suçunuz olmasa dahi, hasta yakınları ihmal edildiğini düşündükleri anda size saldırabiliyor. Şiddet kesinlikle tasvip edeceğimiz bir durum değil. Öte yandan doktorlar da hastalar ile göz teması kurabilmeli, merhametli ve şefkatli olmalılar. İki tarafın da birbirine anlayışla yaklaştığı bir ortamda şiddet olaylarının azalacağına inanıyorum."

ŞİDDET OLAYLARI EĞİTİMLE ÇÖZÜLEBİLİR

- Ülkemizin kanayan yarası kadına yönelik şiddet olaylarına dair, neler söylemek istersiniz?

"Kadınlar, okumalı ve ayakları üzerine sağlam basabilmeli. Şiddet olaylarının eğitim ile çözüleceğine inanıyorum. İnstagram'da bu kadar aktif olmamın sebeplerinden birisi de kadınların başardığını insanlara göstermek ve kadınlar ile dayanışma içinde olabilmek."

- Doktor olmak isteyenlere ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?

"Doktorluğu yapabilmek için, öncelikle çok sevmek gerekiyor. Para için, ya da şöhret için bu mesleğe başlayanlar, kesinlikle ilk 3 yılında bırakıyor. Normal bir üniversite hayatı yaşamıyorsun, yoğun ve planlı bir çalışma sistemin oluyor. Ayrıca, hastaların her halini görecekleri için asla tiksinmemeliler ve bu görüntüler onlara sıradan gelmeli."