GÜNCEL

İmparator Traian'ın heykeli, 1910 yıl önce yapıldığı orijinal yeri olan Anıtsal Çeşme ile buluşturuldu

DENİZLİ'deki Laodikya Antik Kenti'nde, dünyanın ilk Su Yasası'nı onaylayan İmparator Traian tarafından yaptırılan ancak depremle yıkılan Anıtsal Çeşme, 2 yıllık çalışma sonucu orijinal şekli ile ayağa kaldırıldı. Tarihi çeşmeye, 1910 yıl sonra İmparator Traian'ın heykeli de yerleştirildi. Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, "Traian Anıtsal Çeşmesi apsidal havuzu ile ayağa kaldırılan Anadolu'daki tek örnek olup, dünyada da eşi ve benzeri yoktur" dedi.

Abone Ol

Stadyum Caddesi'nin batı portiğinin güney ucunda 2 yıl önce başlayan kazı çalışmalarında ise M.S. 494 yılında meydana gelen depremde yıkılan ve İmparator Traian tarafından yaptırılan Anıtsal Çeşme'ye ait diğer kalıntılar bulundu. 2 yıl boyunca büyük bir titizlikle süren kazı ve restorasyon çalışmaları kapsamında çeşme, orijinal şekli ile ayağa kaldırıldı. 11 metre genişliğinde, 9 metre yüksekliğinde, içinde havuz bulunan Anıtsal Çeşme'ye, İmparator Traian'ın heykeli de yerleştirildi.

Prof. Dr. Şimşek, "Diğer taraftan Anıtsal Çeşme orijinal heykeli ile ayağa kaldırılan, bu planda ve bu tarihte dünyada yapılan tek örnektir. Anıtsal Çeşme plan tipi ile devasa Traian heykel grubuyla ve 30 satırlık detaylı Su Yasası'yla dünyadaki tek örnek olması, bakımından çok önemlidir. Çeşmede ortaya çıkardığımız 30 satırlık Su Yasası, özellikle Karcı Dağı'nın eteklerinden gelen 18 kilometrenin üzerinde su yollarının bakımı, suyun temiz tutulması, kirletenlere verilecek cezalar, kış günlerinde suyun kentte ısıtılarak dağıtılmasına kadar dünyadaki en detaylı ve en ayrıntılı su yasası olması açısından önemlidir" diye konuştu.

Abone Ol