Geçtiğimiz hafta Çakralardan ve çakralarımızın dengede olması gerektiğinden bahsetmiştik. Bu hafta Çakraların hangi duygularımızı ve yeteneklerimizi etkilediğinden ve enerjiden bahsedeceğim.

Evet enerji… İnsan bedeninin vücudumuz dışında da sonsuz genişleyen spiritüel bedenlere sahip olduğu inancı çeşitli dinlerde de yaygındır. Sadece farklı isimlerde geçmiştir. Süptil bedenlerimizin her biri fiziksel bedenimizdeki 7 çakradan biri vasıtasıyla bedenimize bağlı kabul edilir. Çakralar enerji kanallarımız demiştik. Aynı zamanda insan bedenine süptil bedenlerden enerji akışı sağlanırken bir anten görevi üstlenirler. Aura ise tüm bu enerjileri taşıyan ve süzen atmosferdir. Enerjileri çakralarımıza getiren ve yine çakralarımızdaki enerjiyi dışarı aktaran yapıya bizler Aura demekteyiz.

Aura tıpkı atmosfer gibi katmanlardan oluşur. Auranın merkezimizde başladığı, katman katman ayrıldığı ve her katmanın birbirine nüfuz ettiği düşünülür. Aura rengi veya Aura taban rengi son günlerde çok sık karşımıza çıkan kavramlardandır.Auranın sürekli olarak değiştiğini ve duygusal, fiziksel (örneğin; travma, kızgınlık, acı vb.) durumlarda farklı renklere büründüğüne inanılır.

Evrenin bir enerji olduğunu varsayarsak, çakralarımızın enerjiyi yakalamasını ayçiçeklerinin güneşe doğru yönelmesine benzetebilirsiniz. Çakralarınızı bilip, dengede tuttuğunuzda gerek fiziksel gerek psikolojik olarak dengede olursunuz.

Ezoterik felsefelerde ve Tantrik metinlerde her çakra için birer element, duygu, renk, tavır ve müzik vardır demiştik. Sizlere elimden geldiği kadar çakraların renklerinden ve hizmet ettikleri duygulardan bahsetmek istedim. Farklı ekoller ve meditasyonla ilgili çok fazla bilgi karmaşası var. Bu sebeple renkler konusunda da farklı kaynaklarda farklı imgelemeler görebilirsiniz. Ben en yaygın kabul edilenleri ve kendi uyguladığım biçimi sizlere aktarmayı tercih ediyorum.

Meditasyonları yaparken renkler bizim daha iyi yoğunlaşmamızı sağlayacak, duygular ise dengede olmayan çakralarımızı keşfetmemize yardımcı olacaktır.

Osho der ki;

“İnsan bir gökkuşağıdır, hem de yedi rengiyle birlikte.”

Öyleyse gelin beraber içimizdeki enerji merkezlerini ve renklerini tanıyalım.

Muladhara çakra kırmızı renktedir. Dünyasal oluşumu, algılarımızı ve fiziksel görünümü temsil eder. Vücuttaki enerji kaynağı olarak bilinir. Mutluluğumuzun ve mutsuzluğumuzun kaynağı, karmanın kaynağı olarak kabul edilir. Toprağa basmak ve toprak enerjisini hissetmek bu çakraya iyi gelir.

Swadhistana çakra turuncu renktedir. Cinsel bilinci ve yaratıcı imajinasyonu temsil eder. Kontrol etme, para, güç ilişkilerimizi etkiler. Kıskançlık ve öfke gibi negatif duygular bu çakrayı bloke eder. Dengede değilse değişimden korkma, depresyon etkisi yaşayabiliriz. Dizleri bükmek veya dizler büküldü tüm asanalar bu çakraya iyi gelir.

Manipura çakra sarı renktedir. Güç istediğini temsil eder. Kendine güvenme, güven duygusu, özsaygı, kararlılık ile ilgilidir. Korktuğumuzda, üzüldüğümüzde, stresli olduğumuzda karnımız ağrır, midemiz bulanır. Mide ve sindirim sistemini direkt etkileyen çakradır. Nefes çalışmaları bu çakramıza oldukça iyi gelir.

Anahata çakra yeşil renktedir. Sevgi ve empati kurma, yaşama bilincini temsil eder. Sevgi, nefret, umut, özlem, affetme, öfke gibi duygularımızla ilişkilendirilir. Dengelemek için yoga yapanlarınız varsa Ustrasana deneyebilirler. Yapamayanlar sevdiği bir müziği açıp nefes çalışabilir ya da sevdiği bir filmi izleyebilir.

Vishudda çakra mavi(açık) renktedir. Saf bilinci temsil eder.İrade, kendini ifade etme, eleştiri, inanç, bilgi aktarma gibi konularla ilişkilendirilir. İletişimin merkezidir. İçimizden geçenleri ifade edemez ya da edemediğimizi düşünürsek bu çakrada blokaj meydana gelir. Kendinizi doğru ifade edebilirseniz bu çakranız dengelenir. Söyleyemedikleriniz varsa söylemek iyi gelir.

Ajna çakra lacivert (çivit mavisi) renktedir. Aklın kavrama gücünü, zeka, süptil planları algılamayı temsil eder. Duygusal zeka, algılarımız ve sezgilerimizle ilişkilendirilir. Düzenli meditasyon yapmak bu çakrayı besler.

Sahasrara çakra mor renktedir.(eflatun da kabul edilir). Bilinçlenme, üst biliş ve realiteyi temsil eder. Kendini gerçekleştirme ve manevi bilinçle ilgilidir. Hayattan keyif alma, sorumluluk alma ile ilişkilendirilir. Eğer inandığınız ve mensup olduğunuz bir din var ise inancınızı güçlendirmek bu çakraya iyi gelir.

Bu haftalık bu kadar…

Yazımı güzel bir kitaptaki şu sözlerle bitirmek istiyorum;

“Şu anda sen bir gürültüsün, müzik değil. Ama unutma, gürültüde tüm notalar vardır. Yeniden düzenlendiklerinde daha iyi, daha estetik, daha sanatsal bir düzenlemeyle harika bir müziğe dönüşürler. Gereken tek şey, benliğine doğru derin, estetik bir bakıştır.”

Osho