Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, dış ticaretin tekrar büyümeye pozitif katkı vermeye başladığını söyledi. 2017 1. Çeyrek Büyüme rakamını değerlendiren TİM Başkanı Büyükekşi, "Net dış ticaret, beklentiler dahilinde büyümeye 2,2 puanlık katkı sağladı. Böylelikle, 2015'in son çeyreğinden itibaren, yani 5 çeyrekten beri büyümeye katkısı negatif olan net dış ticaret, tekrar büyümeye pozitif katkı vermiş oldu. Hükümetimizin ihracatçılarımıza sunduğu desteklerin de etkisiyle, inanıyorum ki 2017'nin geri kalanında da net dış ticaret büyümeye daha fazla katkı verecek" diye konuştu.

YARISI İHRACATTAN

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı (TİM) Mehmet Büyükekşi, 2017 1. Çeyrek Büyüme rakamının yarısına katkının ihracattan geldiğini söyledi. Türkiye ekonomisinin zorlu bir yıl olarak geride kalan 2016 yılından sonra 2017'ye güçlü bir büyüme ile başladığını belirten Büyükekşi, "2017'nin ilk çeyreğinde yakaladığımız yüzde 5'lik büyüme oranı 2014 yılından bu yana yakaladığımız en yüksek ilk çeyrek rakamı oldu. Artık hem küresel ekonomideki düzelme hem de ülkemizin yaşadığı sıkıntılı dönemlerin sona ermesiyle birlikte "İstikrar İçinde Atılım Yılı" ilan ettiğimiz 2017'de ülkemiz hem büyümede hem de ihracatta önemli atılımlar gerçekleştiriyor" dedi.

Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü: "İlk çeyrekteki yüzde 5'lik büyüme ile birlikte ilk 5 ayda ihracatımız yüzde 8,9 artış kaydetti. İhracatımızın güçlü bir şekilde artış göstermesi de büyümeye önemli oranda katkı sağladı. Bu dönemde, beklentilerimiz doğrultusunda net dış ticaret büyümeye 2,2 puanlık katkı sağladı. Yani, büyümemizin yaklaşık yarısı ihracattan kaynaklandı. Böylelikle, 2015'in son çeyreğinden itibaren, yani 5 çeyrekten beri büyümeye katkısı negatif olan net dış ticaret, tekrar büyümeye pozitif katkı vermiş oldu. Bu anlamda, tüm ihracatçılarımızı tebrik ediyorum."

KATKISI ARTACAK

Bununla birlikte, yine hükümetin atmış olduğu iç piyasayı canlandırıcı adımların da ilk çeyrekte iç talepte önemli bir canlanma yarattığını ifade eden Büyükekşi, "Tüketimde yaşanan artışların yanı sıra yatırımlarda da ilk çeyrekte yüzde 2,2'lik bir artış yaşandı. Diğer taraftan, sanayi sektörümüz de aynı dönemde yüzde 5,3 ile güçlü bir büyüme yakaladı. Hükümetimizin ihracatçılarımıza sunduğu desteklerin de etkisiyle, inanıyorum ki 2017'nin geri kalanında da net dış ticaret büyümeye daha fazla katkı verecek" diye konuştu.

Büyükekşi, "Umuyoruz ki, önümüzdeki dönemde ülkemizde artan güven ve istikrar ortamı ile birlikte yatırımlarda da daha yüksek büyüme oranlarını göreceğiz. Artık istikrarın hakim olduğu ülkemiz daha müreffeh yarınlara doğru ilerliyor" dedi.

Şekip Gümüşkanatlı