Daha iyi bir yarın inşa etmek amacıyla teknolojinin gücünden yararlanan girişimcileri ve inovasyon alanındaki fikir önderlerini destekleyen Red Bull Basement, her yıl genç girişimci adaylarının keşfedilmesine ve girişimlerini uluslararası arenada geliştirmelerine fırsat tanıyor.

Dünya çapında 38 ülkeden 3 bin 865 başvuru arasından seçilen ülke finalistleri de birer birer açıklanıyor. Türkiye’den yapılan başvurular arasından seçilen girişim ise Plantric oldu. 172 başvuru arasından seçilen Plantric’in kurucuları, Doğuş Üniversitesi öğrencileri Aylin Yazıcı ve Can Zenginel projelerini ‘kendi kendisine yeten bir bahçe sistemi’ sözleri ile özetliyor.

Değişen dünya düzenine ayak uydurabilmek için 3 ana bölümden oluşan Plantric’in sisteminde; yemek atıkları için konteyner, toprak kaplar ve otomatik sulama sistemi yer alıyor. Sistem, gıda atıklarının konteyner kenarına döküldükten sonra çalışmasını ve saksılarda bulunan toprağı bu atıklarla gübreleyerek her bir bitkinin büyümesi ve gelişmesi için enerji sağlıyor. Sistem doğru ışıklandırma yöntemleri sayesinde birçok alanda kullanılmaya ve uygulamaya müsait bir düzen sunuyor.

Jürinin değerlendirmesinden geçen Plantric’in kurucuları olan Yazıcı ve Zenginel, ödül olarak gelecek 5 hafta boyunca projelerini geliştirmek üzere uygun bir zeminde çalışma imkânı yakalayacak. Global sosyal inovasyon çevresi ile buluşma imkânı da bulan ikili, burada mentörlerin katkıları ile fikirlerini gerçeğe dönüştürmenin yanında uluslararası bir eğitim programına da dahil olacak.

Bize çok büyük katkıları olacak”

Programda başarılı olan ve girişimi desteklenen Plantric’in kurucularından Yazıcı, “Ortaya koyduğumuz kısa, orta ve uzun vadeli vizyonu en iyi ve en çok anlayan, hatta üzerine katan ve buna inanan Türkiye'deki tek yatırımcı grubu olarak Red Bull Basement ile bir araya gelmenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi. Zenginel ise, “Girişimimizi geliştirmek üzere global bir arenada uzman isimlerle bir araya geleceğiz. İnanıyorum ki her toplantımızda farklı açılardan bakarak projemizi geliştirmek için destek alacağız ve vizyonumuzu ileri taşıma idealimiz konusunda bize çok büyük katkıları olacak” diye konuştu.

Bu sene online olarak gerçekleşen etkinliğin jürisinde, Boğaziçi Üniversitesi Girişimcilik Merkezi Direktörü Dr. Oğuzhan Aygören, eski Millî Basketbolcu ve Melek Yatırımcı Sinan Güler ve İBB Akıllı Şehir Departmanı Direktörü Burcu Özdemir yer aldı. Öğrenciler, kampüs deneyimini ileri götürmeyi amaçlayan fikir ve projelerini anlatan bir dakikalık video ile başvuru yaptı.