Geleneksel Umman Yemek Kültürü
Tarih
Palmiye ağaçları Umman çevresinde en çok görülen tarlalar. Ağız sulanma tarihleri üretiyorlar. Büyüklük, renk ve hassasiyet bakımından farklılık gösteren bu tarihler, muhteşem Umman misafirperverliğinin bir parçası olarak her konuğa sunulan temel yemek öğelerinden biridir. Bazen, Umman, susam ezmesi ve susam veya öğütülmüş hindistancevizi ile kurutulmuş tarihleri karıştırır. Ayrıca farklı tatlılar ve Umman tatlılarını hazırlamak için kullanırlar.
Kahwa
Kahwa, Arapçada kahve anlamına gelir. Tadı ve dokusuyla, nasıl yetiştirildiği, kurutulduğu ve hazırlandığı ile ünlüdür. Umman kahwa genellikle kakule tozu ile karıştırılır. Tarihler gibi, Umman misafirperverliğinin önemli bir parçasıdır ve Omani Halwa (tatlı) ile de servis edilir. Çoğu Umman, günlerinde birkaç kez kahwa içiyor. Ayrıca tencere hazırlarlar ve bazen komşuları ziyaret ettikleri zaman alırlar.
Meshkak
Kebap olarak da bilinen Meshkak, marine edilmiş sığır eti, koyun eti veya sopalarla ızgara tavuktur. Genellikle farklı baharatlarla, özellikle köri ile marine edilir ve Umman ekmeği ile servis edilir. Bu, özellikle kutlamalar sırasında ülkenin dört bir yanında hazırlanan özel bir Umman yemeğidir.
Halwa
Halwa, Arapça’da tatlı anlamına gelir. Ancak Halwa aynı zamanda en meşhur Umman tatlılarına verilen isimdir. Muhallebinden daha kalın olan güçlü bir dokuya sahiptir. Halwa kahverengi renkli olmasına rağmen, hazırlanmasında kullanılan çikolata yoktur. Umman Halwa şeker, bal, gül suyu, yumurta, çeşitli Umman baharatları ve kuruyemişlerden oluşur. Genellikle kahwa ve tarihlerle servis edilir. Umman, birkaç kaşıkla büyük bir tabakta sunar, böylece misafirler ve ziyaretçiler lezzetli bir şekilde paylaşabilirler
Umman Laban
Laban, Arapçada ekşi süt anlamına gelir. Umman Laban yoğurt ve ayran yapılır. Umman’ın her yerinde servis edilen ve genellikle kakule, nane veya kimyonla tatlandırılmış olan tuzlu bir içecektir.
Harees
Harees, özel günler için genellikle pişirilen bir başka eşsiz Umman geleneksel yemeği. Et ile karıştırılan buğdaydan yapılır ve genellikle özel sosla servis edilir.
Mashuai
Mashuai lezzetli bir Umman balık yemektir. Özel tuzlu limon soslu ızgara krallardan oluşmaktadır. Geleneksel Umman baharatları ile, bu yemekler benzersiz ağız sulandıran ve ülke ziyareti kaçırılmamalıdır.
Balık ve öteki deniz ürünleri yanı sıra, av hayvanları, tavuk, keçi ve deve eti ile yapılan yiyecekler de; geleneksel Umman mutfak kültürünün zengin damak tadı olarak bilinmekte ve yaşatılmaktadır.
İslami yaşam tarzının hüküm sürdüğü Umman’da, “Helal” yiyecek ve içecekler oldukça yaygındır…
Devamı haftaya…