Yeme ve İçme Yerleri:

İncir Ağacı Kahvesi: Boyozlarımızı, gevreklerimizi alıp denize karşı oturduğumuz minik kafe. Burada çay, kahve, limonatanızı söyleyip pikniğimsi bir şeyler yapabilirsiniz. Foça Dibek Kahve’nin önünde kalıyor.

Foça Dibek Kahve: Hani böyle bazı mekanlar o yerde olmazsa olmaz gibidir, işte Foça Dibek Kahve de onlardan biri. Mini mini, nostaljik bir kahveci burası. Sarmaşıklar altındaki sokağında sedir ve taburelerine oturup eski usul taş dibekte hazırlanan kahvesini içmeden dönmeyin. Özlemimden olsa gerek, burada verdiğimiz kahve molası bana çocukluğumda Kızlarağası tarafına gittiğimiz zamanları hatırlattı; nostaljiyi çok seviyorum.

Sakız Dondurma: Giritli Nazmi Usta’nın doğal dondurması öyle ünlü ki önündeki sıra asla bitmiyor. Artık size düşen; gün ortasında daha az kalabalıkmış gibi hissettiğiniz bir anda bu mecburiyet sırasına kaynak olmak. Dondurmalarının tadı İstanbul’un Yaşar Usta’sında yiyeceklerinize benziyor.

Zeytinyağlı Foça: Ege zeytinyağlılarının ve Ege otlarının Foça’daki adresi. Genel olarak Ege mutfağı ile öne çıkıyor; ama bu yazdığım burada sadece zeytinyağlı yiyeceğiniz anlamına gelmiyor. Menülerinde çökertme kebabı, ızgara et, mantı gibi etli seçenekleri de var. Kuzina; limana paralel bir ara sokakta, biz özellikle bahçe kısmını çok sevdik. Burayı da kesinlikle tavsiye ediyoruz.

Restaurant: Foça’nın en ünlü balık restoranı, seveni çok. Tatil beldelerinde gördüğümüz benzerlerinin aksine sahil kıyısında değil; Eski Foça’nın ara sokaklarından birinde yer alıyor. Biz bahçe kısmındaki masalarda oturarak hafif hafif çalan nostaljik müziklerle çok keyifli bir akşam geçirdik. Yemek konusuna gelince, Ege mezeleri gerçekten çok lezzetli. Balıklarını deneme şansımız olmadı ama ara sıcakları da bizi mutlu etti. Foça denince akla gelen ilk mekanlardan biri olduğundan, gitmeden önce rezervasyon yaparsanız iyi olur.

Cafe & Winehouse: Foça’da günbatımı denince önerilen ilk yer Kavala Cafe & Winehouse. Adından da belli olduğu üzere hem kafe hem de şarap barı; zaten bizim de böyle bir mekanımız olsa biz de şarap barı konseptine çalışırdık! Bir kere denize sıfır ve Eski Foça’nın en güzel taş evlerinden birinde hizmet veriyor. Tabii söz konusu Kavala olunca, gün batımı izlemek için akşamüstü saatlerinde gidip deniz kıyısındaki masalardan birini kapmak lazım. Güneş batmaya yakın ortam giderek kalabalıklaşıyor ama bizim yolu izlemek de bir seçenek; 5-6 gibi gidip önce bir buzlu kahve, arkadan şarap eşliğinde manzara şov.

Sıcacık Boyoz Gevrek Fırını: İzmir’e gelmişken boyoz ve kuru poğaça özlemimizi giderelim dedik ve bu fırını bulduk. Bizce çok güzeldi, sadece bulunduğu yer biraz sıcak oluyor. Yiyeceklerinizi fırından alıp sahile kaçabilirsiniz.

Cafe & Bar: Gündüz kahveye, akşam da yemek sonrası canlı müzikle bir şeyler içmeye gelebileceğiniz Eski Foça mekanlarından biri. Kafenin dekorasyonu pek bir otantik. Perşembe akşamı denk geldiğimiz canlı müziklerinin repertuarı Karadeniz ve Anadolu ezgilerinden oluşuyordu, diğer günlerde değişiklik oluyor mu bilemiyoruz.

Bar: Foça’nın popüler mekanlarından biriyle listeyi sonlandıralım. Canlı performansları ile ünlü olan Bar; akşamları ‘Foçalı gençlerin’ akınına uğruyor olsa da hala klasikler listesinde. Genelde hep kalabalık, fakat kendinize yer bulursanız uğramanızı tavsiye ederiz.

Devamı yarın…