Foça’da gezi keyfi

Yel Değirmenleri

Foça’ya giden iki farklı yol bulunuyor. İzmir-Çanakkale yolundan Foça güzergahına döndükten sonra 15 km ilerliyorsunuz. Sonrasında yol ikiye ayrılıyor. Sağ taraftan devam ettiğinizde Foça eski yolunu kullanmış oluyorsunuz. Bu yolun sonunda tam da Foça’ya girerken sol tarafta Top Dağı üzerinde tarihi Yel Değirmenleri bulunuyor. Günümüze kadar ulaşmayı başarmış olan Yel Değirmenleri bir kaç sene öncesinde restorasyon çalışmaları sonrasında tekrar eski günlerine kavuşmuş. Tarihi dokusunun bozulmaması açısından bazılarına çok dokunulmamış. Fakat günümüzde çalışmalar hala devam etmektedir.

Şeytan Hamamı

Şeytan Hamamı, M.Ö. 4. yüz yılda kayaların oyulması ile inşa edilmiş bir anıt mezardır. Mezara girişte sizi uzun bir yol karşılıyor. Yolun sonunda ise iki farklı anıt mezar odası bulunuyor. Şeytan Hamamı Foça merkezine 2 km uzaklıktaki Çan Tepesi eteklerinde bulunuyor.

Pers Anıt Mezarı (Taş Ev)

Pers Anıt Mezarı Foça yolu üzerinde ve Foça’nın doğusunda kalan bir anıt mezardır. Bağarası ve Yeni Bağarası mahallelerini geçtikten sonra sağ tarafta kalan anıt mezar, M.Ö. 4. yüz yılda yapılmış. Kayaların oyulması ile oluşturulan anıt mezar içerisinde bir Pers komutanının yattığı belirtiliyor.

Heredot Duvarı (Beş Kapılar)

Heredot Duvar günümüzde ki adı ile Beş Kapılar, M.Ö. 500’lü yıllarda inşa edilmiş bir yapıdır. Günümüzde yapılan arkeoloji çalışmaları ile gün yüzüne çıkan surlar, Arkaik dönemde inşa edilmiş ve 5 km uzunluğuna sahiptir. Heredot bir çok yazıtında bu duvarlardan çok bahsettiği için Heredot duvarı da denmektedir.

Yapılan kazı çalışmaları sonrasında burada dönemim bir çok savaş aleti bulunmuştur. Bunlar arasında ok uçları, amphorolar, mızraklar ve gülleler bulunmaktadır.

Athena Tapınağı

Athena Tapınağı, M.Ö 590 ile 580 yılları arasında yapılmaya başlanmış bir tapınaktır. Phokaialıların tanrıçası olarak bilinen Athena adına yapılmıştır. Tapınak, o dönemde yaşamış olan yerel halk için çok büyük bir önem sahiptir. Batı Anadolu’nun 12 İyon kentinden biri olan Phokaia, günümüzde ki en değerli Athena tapınağına sahiptir.

Kybele Açık Hava Tapınağı

Kybele Açık Hava Tapınağı, M.Ö. 4. yüzyılda inşa edilen bir açık hava tapınağıdır. Günümüze kadar bir çok restorasyon çalışması yapılan tapınak, hala önemli bir tarihi dokuya sahiptir. İlk olarak Romalılar tarafında inşa edilen tapınak, Cenevizliler ve Osmanlılar tarafından korunmuş ve günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır.

Devamı haftaya…