Foça Siren Kayalıkları

Odysseus Tanrıça’nın sözlerini kulak ardı etmeyip dinlemiş. Sirenler’in yaşadığı kayalıklara doğru yaklaştığını anladığında teknesindeki tüm arkadaşlarının kulaklarını balmumuyla tıkar. Adamları da onu teknenin en sağlam direğine sımsıkı bağlar. Çok geçmeden Odysseus sirenlerin o büyüleyici seslerini duyar. ‘Gel buraya dillere destan Odysseus, Akalıların şanı şerefi, durdur gemini de duy bizim sesimizi. Hiç bir gemi buradan geçemedi, durup dinlemeden tatlı ezgilerimizi.’ Odysseus o çekici seslerin geldiği kayalıklara doğru gitmek için alı konulmaz bir isteğe kapılır. Ama gemicilerin hepsinin kulakları balmumuyla kapalı olduğundan onun çözün beni sesini duymazlar. Bu şekilde Tanrıça Kirke’nin sözünü dinleyen tüm denizciler ve Odysseus ölmekten kurtulur.

Bu kayalıklar, yapısından ötürü rüzgarlı günlerde bazen düdüğe, bazen de çığlığa benzer sesler çıkartırlar. Rivayet odur ki, vakti zamanında karanlık ve fırtınalı havalarda buralardan geçen korsanlar bu sesleri duyup deniz kızlarının yardım istediğine inanıp, rotalarını kayalıklara çevirir ve burada gemileri parçalanarak ölür ya da mahsur kalırlarmış.

Ve tarihte; deniz yollarına yakın ada ve kara kıyılarda bulunan pek çok liman ve koylarda, benzeri “SİREN KADIN” öyküleri ve mitolojik korsan hikayeleri anlatılmaktadır. Siren kadınların çığlığına inanıp, karaya yanaşan gemileri soyan korsanlara en ilginç, bir başka yer ve olay ise; Marmara Denizi içinde Bandırma, Erdek yakınlarında; Kapıdağ Yarımadası kuzeyinde bulunan, Marmara Adası kıyısında yer alan Asmalıköy’deki “Yalancı Palatya Koyu” için anlatılan korsan Siren hikayeleri ile “Foça Siren Kayalıkları” için anlatılan hikayelerin ortak yanları vardır.

Bu tip örneklemeleri çoğaltmak mümkündür. “Porta” adı verilen Akdeniz kıyı limanlarında, ada koylarında, tarihte 1400’lü yıllarda başlayan büyük coğrafi keşifler sonrası; yer kürenin başka ana kara (kıta) parçalarına ulaşmak, yeni yerleri keşfetmek, yağmalamak, ele geçirmek, o coğrafyaların asli unsuru yerli halkı kırmak ve sömürgeleştirmek için yapılan, okyanuslar aşırı toprakların varlıklarını, yeraltı ve yerüstü zengin miraslarını ele geçirmek için, gemilerle yapılan uzun yolculuklarda görülen ve yaşanan KORSAN SİREN KADIN öykülerini çoğaltmak mümkündür.

Mübadele acılarının yaşandığı Ege Denizi kıyıları ve bir dünya cenneti olan, İzmir’in bu şirin ilçesi Foça yerleşkesi ve alternatif turizm zenginlikleri, siz sevgili meraklı ve maceracı gezginleri çağırıyor... Ege Denizi kararmadan ve dağlar uykuya dalmadan önce, eğer yolunuz Eski Foça’ya düşerse; gece karanlığını aralayan Fırtına Tanrısı Teşup ve Poseydon’a inat, Yel Değirmeni Tepesine ya da Foça Siren Kayalıklarına çıkıp, denizin öte yakasında, uzaklara giden gönlü sevda yüklü yol gemilerine ıslık çalmanın ve çığlık atmanın tam zamanı... Bize sunulan tek nefeslik şu ömür dilimi içinde, “Keşke” demeden, sağlık ve mutlulukla, hayatın tüm nimetlerini ve güzelliklerini paylaşmanın ve sevgimizi sebil eylemenin tam zamanı... “Ben özgürüm!..” diye nara atmak, çılgın ve keyifli anlar yaşamak ve huzur içinde yaşama dokunmak için, Foça’yı seçin... Modern seyyah, Yoleri gezgin derviş ile birlikte, bir başka dünya cennetinde buluşmak dileğiyle, dostlukla...

Son