Körfezde devam eden Katar krizi devam ederken Türk Silahlı Kuvvetleri ile Katar Silahlı Kuvvetleri arasında Doha'da askeri tatbikat başladı. 250 askerin katıldığı tatbikatta zırhlı personel taşıyıcıları da yer alıyor. Tatbikatla terör örgütü DAEŞ'e karşı kurulan koalisyonun üyesi olan Türkiye ile Katar arasındaki koordinasyon ve işbirliğinin geliştirilmesi amaçlanıyor. Tatbikatin seçkin gözlemci günü ise 7-8 Ağustos tarihlerinde gerçekleşecek.

GÖKOVA DA KATILIYOR

Türkiye Katar ortak tatbikatinda ilk etapta kara güçleri görev alıyor. Ancak tatbikatin bir de deniz bölümü olacak. Deniz tatbikatı için Doha'ya gönderilen Gökova Fırkatey'ni Katar'a ulaştı.  214 personel taşıyan Gökova, Katar donanmasıyla gerçekleşecek ortak tatbikatta görev alacak.

ÜSSÜN KAPATILMASI TALEP EDİLMİŞTİ

Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri haziran başında Katar'la dipolmatik ilişkilerini kesme kararı almış, Katar'a 13 maddeden oluşan talep listesi iletmişti. Bu listede Türkiye'nin Doha'daki askeri üssünü kapatması talebi de bulunuyor.  Katar, Arap ülkeleri tarafından sunulan 13 maddelik talep listesini "egemenlik hakkı ihlali olduğu” gerekçesiyle kabul etmemişti. Üssün yanı sıra talepler arasında İran ile diplomatik ilişkilerin seviyesinin düşürülmesi, dört Arap ülkesinin (Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri) terörist saydığı kişilerin iade edilmesi, Doha merkezli El Cezire televizyonunun faaliyetlerine son verilmesi gibi şartlar yer alıyor.

Katar Emiri Şeyh Tamin bin Hamad el Thani, temmuz sonunda Suudi Arabistan liderliğindeki Arap devletlerinin uyguladığı diplomatik ve ekonomik abluka sonucu başlayan krizin çözümü için diyaloğa hazır olduklarını söylemişti. (Milliyet-DW)